Πριν λίγες ημέρες στο Δήμο Σητείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, κατά την οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας και εγκρίθηκε στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και η πορεία του Master Plan του λιμανιού. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ακολούθησε κι άλλη συνάντηση στο δημαρχείο Σητείας με τη μελετητική ομάδα αποτελούμενη από τους κ. Δημήτρη Ρομπογιαννάκη Πολιτικό Μηχανικό, Λιμενολόγο, Γιάννη Παρασύρη Πολεοδόμο, Χωροτάκτη και Βασίλη Δεσποτάκη Τοπογράφο και τη συμμετοχή του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Αντωνιδάκη και του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Νίκου Τσουκνάκη.

«Κάναμε», δήλωσε ο κ. Ρομπογιαννάκης, «μία αυτοψία στο λιμάνι για να δούμε επί τόπου τον σχεδιασμό και να κάνουμε κάποιες προτάσεις. Στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας επίσκεψη, καθαρίστηκε ο χώρος από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου και πραγματικά αναδείχθηκε. Ήταν πολύ σημαντικό, οπότε κι εμείς έχουμε μία άλλη οπτική του λιμένα, που μας δίνει τη δυνατότητα με περισσότερους χώρους να σχεδιάσουμε τα έργα μας και να δώσουμε μία άλλη οπτική στο λιμάνι.

Ακολούθησε η σύσκεψη στο Δημαρχείο, ώστε να καταλήξουμε στον σχεδιασμό για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να βγει στην διαβούλευση. Συμμετείχαν ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο, η Τεχνική Υπηρεσία. Ολοκληρώνουμε λοιπόν την διαδικασία για να υποβάλουμε την τελική μορφή πλέον, να βγει στην διαβούλευση για να μπορεί να εκφραστεί και η κοινωνία της Σητείας για αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Αφορά όλη την έκταση της χερσαίας ζώνης του λιμένα».

Ο στόχος που ετέθη στη χθεσινή σύσκεψη είναι να έχει τελειώσει ως τον Σεπτέμβριο η διαβούλευση και να έχει υποβληθεί το Master Plan στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αδειοδότηση.

Για τις οριστικές μελέτες

Παράλληλα ο κ. Ρομπογιαννάκης υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνάντηση στην Σητεία είχε συζητηθεί η «γέφυρα» μεταξύ Master Plan και μελετών που έχουν εγκριθεί ήδη από το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του «Φιλόδημος ΙΙ». Όπως τόνισε «περιλαμβάνονται οι μελέτες που αφορούν και τη Β΄ φάση του λιμένα άρα έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία στο επόμενο διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί και οι οριστικές μελέτες. Το Master Plan στην ουσία είναι ένας γενικός σχεδιασμός που εγκρίνεται. Με τις μελέτες του “Φιλόδημου” πάμε σε οριστικές κάτι που χρειάζονται όλα τα Master Plan για να ολοκληρωθούν. Άρα με αυτά τα δύο εργαλεία μπορούμε να πούμε ότι σε σύντομο διάστημα, στα επόμενα δύο χρόνια δηλαδή, θα έχουμε και τις οριστικές μελέτες για το λιμάνι.

Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί στην ουσία εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται, προστατεύεται περισσότερο το λιμάνι και μπορούμε πλέον να πούμε ότι κάνουμε συνδυαστικά πολλές λειτουργίες στο λιμάνι. Επιβατικές, αλιευτικές, τουριστικές, αναψυχής, κρουαζιέρα… Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν και να έχουμε ένα λιμάνι, το οποίο θα είναι από τα καλύτερα στην Κρήτη, όλου του βόρειου παραλιακού μετώπου του Νομού Λασιθίου αφού τέτοιο λιμάνι δεν υπάρχει στα βόρεια παράλια του Νομού. Δηλαδή το επόμενο που θα συναντήσουμε είναι του Ηρακλείου, που θα έχει όλες αυτές τις χρήσεις συνδυαστικά. Κι αν δούμε τα μεγέθη που αναπτύσσονται, στην ουσία είναι περίπου το 1/3 του λιμανιού του Ηρακλείου. Άρα μιλάμε για ένα μεγάλο λιμάνι, το οποίο θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο και στην Κρήτη και στο κέντρο της Μεσογείου που βρίσκεται η Κρήτη και για την Ελλάδα ασφαλώς».

Απαιτείται σχεδιασμός

«Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Master Plan, όπου ταυτόχρονα έχουμε και τις μελέτες που έχουν εγκριθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, έχουμε έναν σχεδιασμό που κατά κάποιο τρόπο θα μας δεσμεύσει για τα επόμενα χρόνια. Με βάση αυτό το σχεδιασμό και τη λογική θα προχωρήσουμε την Α΄, Β΄, και Γ΄ φάση του Master Plan και θα υλοποιήσουμε το “Φιλόδημο ΙΙ”. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να κάνουμε ένα σωστό σχεδιασμό.

Για το λόγο αυτό κάναμε κι αυτοψία στο λιμάνι. Βοήθησε πολύ το γεγονός ότι έχει καθαριστεί το πρανές και φαίνονται περισσότερο οι χώροι. Έτσι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις χρήσεις στην χερσαία ζώνη. Θέλουμε ένα χώρο εκεί όπου επισκευάζονται τα σκάφη, εκεί που είναι και σήμερα, ένα χώρο εφ’ όσον κάνουμε τις πλωτές προβλήτες και γίνει μαρίνα, για να υπάρχει κι ένα πάρκινγκ σκαφών. Θα πρέπει να καθορίσουμε ένα πάρκινγκ για ΙΧ και φορτηγά για το λιμάνι κι επίσης σκεφτόμαστε να δημιουργηθεί ένα τμήμα τουρισμού αναψυχής, από τις πάπιες και μετά όπου στο μέλλον θα μπορούν να γίνουν κάποια κτήρια εκεί. Θα έχει τη δυνατότητα το Λιμενικό Ταμείο να τα κατασκευάσει και να τα ενοικιάσει. Κάποια επιπλέον καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο μέλλον όπου η πόλη θα έχει αναπτυχθεί. Όλα αυτά λοιπόν συζητούνται.

Αφού κάνουμε τις παρατηρήσεις μας σαν Τεχνική Υπηρεσία και Δημοτική Αρχή, θα βγει στη διαβούλευση το Master Plan, θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στο Υπουργείο για έγκριση», εξήγησε ο κ. Αντωνιδάκης.