Αδιέξοδο για τα τρία δημοτικά σχολεία στο κέντρο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακαταλληλότητας - Αγωνία για τους μαθητές του 24ου και 31ου Δημοτικών που εδρεύουν στο πρώην Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο και του 7ου Δημοτικού Σχολείου «Έλλη Αλεξίου»

Στο «περίμενε» βρίσκονται οι γονείς των 600 μαθητών των τριών δημοτικών σχολείων στο κέντρο του Ηρακλείου (των 24ου και 31ου Δημοτικών που εδρεύουν στο πρώην Γερωνυμάκειο Βρεφοκομείο και του 7ου Δημοτικού Σχολείου «Έλλη Αλεξίου») που λόγω ακαταλληλότητας των κτηρίων μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ δεν έχουν πού να κάνουν μάθημα.

Ο γύρος επαφών και συζητήσεων , που ξεκίνησε την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου με την παράσταση διαμαρτυρίας των γονιών στη Λότζια, τη συνάντηση με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και την αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη και συνεχίστηκε το απόγευμα με μια εκρηκτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μάλιστα είχαμε και έντονους πολιτικούς διαξιφισμούς, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι γονείς ξεκαθάρισαν ότι δε γίνονται αποδεκτές οι δύο προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις: Δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η λύση για εναλλάξ διά ζώσης διδασκαλία και τηλεκπαίδευση μέσω συστήματος Webex ανά εβδομάδα, την οποία και χαρακτηρίζουν αντιεκπαιδευτική και ανέφικτη πρακτικά, διότι απαιτεί την παρουσία γονιού στο σπίτι, και δεν μπορεί επίσης να γίνει αποδεκτή ούτε η εναλλακτική λύση για εναλλάξ σχολικό ωράριο πρωί και απόγευμα, μιας και αυτό το σενάριο απαιτεί την παρουσία εργαζόμενων γονιών στο σπίτι τα πρωινά και στερεί τα παιδιά από τις προγραμματισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες αντίστοιχα τα απογεύματα.

Εμφανώς ανήσυχοι και οργισμένοι, οι εκπρόσωποι των γονιών κατέστησαν σαφές πως περιμένουν αύριο Τετάρτη το πρωί να έχει βρεθεί λύση, και τα παιδιά να μπορέσουν να κάνουν μάθημα με φυσική παρουσία σε οποιεσδήποτε αίθουσες ή χώρους προκριθούν ως προσωρινή λύση από τη Λότζια, δεδομένου, όπως τόνισαν με έκδηλη αγωνία, ότι λόγω εργασίας και υποχρεώσεων οι περισσότεροι γονείς δεν είναι σε θέση να βρεθούν τα πρωινά στο σπίτι για να προσέχουν τα μικρά παιδιά.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή τόνισε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και την αγωνία των γονέων, ενώ επισήμανε πως οι δύο προτεινόμενες λύσεις κατατέθηκαν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι, η πλευρά της Λότζιας δεσμεύτηκε μεν ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει ειδικά για τα τρία αυτά δημοτικά σχολεία σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις (μέσω κοινής διαπαραταξιακής επιτροπής που αποφασίστηκε να συσταθεί), κατέστησε δε σαφές πως δεν είναι τόσο απλή η υπόθεση και δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι αύριο το πρωί ή και τις επόμενες ημέρες θα έχει βρεθεί λύση προσωρινής στέγασης των 600 περίπου μαθητών των τριών αυτών δημοτικών σχολείων.

Σε αυτό τον καμβά, οι γονείς έμειναν με αόριστες - επί του παρόντος τουλάχιστον - υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, με το κλίμα, όπως αποτυπώθηκε τόσο στη διαμαρτυρία στο Δημαρχείο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι πραγματικά εκρηκτικό.

Επί του πρακτέου, αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο και αναζητείται η λύση στον γόρδιο δεσμό της ανεύρεσης ενός αριθμού 22-25 περίπου σχολικών αιθουσών για να μπορέσουν - όπως το ζητούν για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς, οικογενειακούς λόγους οι γονείς - να κάνουν κανονικά μάθημα τα παιδιά.

Μέχρι να βρεθούν λυόμενοι οικίσκοι, θα αναζητηθούν αίθουσες σε κοντινά σχολεία, σε χώρους που ανήκουν σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακόμα και σε χώρους ενδεχομένως μέσα σε δημοτικά κτήρια ή κτήρια ιδιοκτησίας άλλων φορέων.

Οι τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σε υψηλούς τόνους, με διάχυτη την αγωνία, απευθύνθηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, για λογαριασμό της συνέλευσης γονέων των 24ου και 31ου Δημοτικών Σχολείων που συστεγάζονται στο πρώην Γερωνυμάκειο, ο Γιάννης Μηλιαράς.

«Εμείς ως γονείς συζητήσαμε και αποφασίσαμε, μαζεύοντας μάλιστα 200 υπογραφές, το εξής: Δε δεχόμαστε τις δύο λύσεις πρωί-απόγευμα ή εναλλάξ τηλεκπαίδευση μέσω Webex και διά ζώσης διδασκαλία. Ζητάμε κάτι καθαρό εδώ, σήμερα, από το Δημοτικό Συμβούλιο… Την Τετάρτη το πρωί τα παιδιά μας να πάνε σε αίθουσες κανονικά, να κάνουν διά ζώσης μάθημα. Να ψάξει ο δήμος όποιες λύσεις υπάρχουν, παρακάμπτοντας το αν ανήκουν οι διαθέσιμες αίθουσες σε άλλους φορείς.

Ζητάμε φυσικά και την ασφαλή μεταφορά όποιων μαθητών χρειαστεί να μετακινηθούν σε όποιες αίθουσες βρεθούν. Επίσης βάζουμε το ζήτημα τού να βρεθεί μόνιμη λύση στέγασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκφράζοντας μεγάλη επίσης αγωνία, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου «Έλλη Αλεξίου», Σοφία Βασιλάκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το δικό μας σχολείο, το 7ο, βγήκε επισκευάσιμο αλλά θα χρειαστούν δύο μήνες το λιγότερο για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις.

Είμαστε λοιπόν και εμείς στην ίδια κατάσταση με τα δύο σχολεία στο Γερωνυμάκειο για τους επομένους δυο-τρεις μήνες. Ζητάμε από τον Δήμο Ηρακλείου άμεση λύση, με κανονικό, διά ζώσης μάθημα τις πρωινές ώρες.

Δεν ξέρουμε σε ποιους χώρους μπορεί αν γίνει αυτό. Εσείς, ο Δήμος, πρέπει να τους βρείτε.

Λύσεις πάντως του τύπου “συνεχίζουμε την τηλεκπαίδευση και Webex ή μάθημα απογευματινές ώρες για μικρά παιδιά” δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές».

Απαντώντας στους εκπροσώπους των γονέων, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη ανέφερε: «Το πρωί ο δήμαρχος και εγώ ενημερώσαμε και την αντιπροσωπία των δύο σχολείων στο Γερωνυμάκειο και την κ. Βασιλακη για το πώς κινούμαστε. Έχω μιλήσει με τη Δημοτική Περιουσία για να βρούμε λύση. Δεν μπορώ να σας πω πού θα πάνε τα παιδιά τόσο άμεσα, δηλαδή την Τετάρτη (σ.σ. αύριο)».

«Πείτε μου, την ημέρα που θα κάνει η κόρη μου χημειοθεραπεία, πού θα πάω τα άλλα δυο μου παιδιά… Δεν μπορεί στη χώρα αυτή, το 2021, να μην έχουμε λύσεις. Είναι ντροπή», παρενέβη οργισμένος παρευρισκόμενος γονιός, με την αντιδήμαρχο να του ανταπαντά, απευθυνόμενη και στον Μανόλη Χαιρέτη, ο οποίος πρότεινε τη μεταφορά των άστεγων μαθητών σε χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου και άλλα δημοτικά κτήρια ή αθλητικά κέντρα: «Δέχομαι τις βαριές κουβέντες που λέτε, γιατί καταλαβαίνω ότι είστε σε αγανάκτηση. Σας είπαμε με τον κ. δήμαρχο ότι χρειαζόμαστε κάποιες μέρες για να κάνουμε επαφές και να βρούμε κατάλληλη λύση.

Συνολικά το πρόβλημα αφορά σε 600 παιδιά. Να κάνουμε μια επιτροπή μηχανικών, να ελέγξει τα κτήρια που λέει ο κ. Χαιρέτης, αν και το βλέπω δύσκολο για το Πολιτιστικό».

«Είμαστε 15 μέρες μετά τον σεισμό και τους ελέγχους. Και έρχεστε σήμερα και λέτε ότι θέλετε μερικές ημέρες για επαφές με τους αρμόδιους φορείς; Μιλάμε για παιδιά 6-12 ετών. Δεν μπορούν να μένουν μόνα τους σπίτι και να συνδέονται στο Webex. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν οι άδειες ειδικού σκοπού που υπήρχαν προηγουμένως.

Τσεκάρατε τα γειτονικά σχολεία να δείτε αν υπάρχει η δυνατότητα να πάνε εκεί προσωρινά; Κύριε αντιδήμαρχε, δεν είναι τόσο σύνθετο το πρόβλημα όσο το παρουσιάζετε. Χρειάζεται βούληση», σημείωσε ο Νίκος Γιαλιτάκης από την παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5».

«Στο Αρκαλοχώρι στήθηκαν ήδη σχολικές αίθουσες και είναι σχεδόν έτοιμες. Μπορούσε να λειτουργήσει το ίδιο γρήγορα ο Δήμος Ηρακλείου, ειδικά στην 1η Δημοτική Ενότητα που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Ας δούμε πού μπορούμε να βρούμε διαθέσιμες αίθουσες. Στις 12 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε ξανά ερώτηση για τα σχολικά κτήρια. Ουδεμία απάντηση από τη δημοτική Αρχή. Αν θέλετε βοήθεια, εμείς οι παρατάξεις είμαστε στη διάθεσή σας. Κοιτάξτε όμως το πρόβλημα κατάματα», υπογράμμισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Βλέπω μεγάλη υποκρισία. Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει για την κατάσταση σχολείων και αιθουσών. Αγρόν ηγόραζαν και η δημοτική Αρχή και η κυβέρνηση με το υπουργείο Παιδείας. Το χάλι δε δημιουργήθηκε μόνο από τους σεισμούς, αλλά και από την πολιτική της νυν και της προηγούμενης δημοτικής Αρχής», τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης.

«Δεν μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά βάρδιες τα παιδιά, γιατί πρέπει να αλλάξουν δουλειά πολλοί γονείς. Η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση γνωρίζουν πού μπορούν να βρεθούν αίθουσες. Και δεν υπάρχουν στεγανά. Πάρτε την ευθύνη και εμείς μαζί σας», επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Την εκρηκτική συζήτηση έκλεισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας: «Δε γνωρίζαμε εδώ και 15 μέρες ότι το Γερωνυμάκειο είναι ακατάλληλο. Το γνωρίζουμε από την Πέμπτη. Λύση που δε θα προβλέπει οικίσκους είναι δυσχερής. Κατανομή των παιδιών σε άλλα σχολεία δεν είναι εύκολη. Εκείνο που θα έδινε λύση είναι τα σπιτάκια που είναι αντισεισμικά και λειτουργούν μια χαρά. Έχουμε βολιδοσκοπήσει για οικίσκους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Θα διερευνήσουμε κάθε πρόσφορη λύση, και ας το κάνουμε μέσω της διαπαραταξιακής που πρότεινε ο κ. Περισυνάκης».

φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ