Κανονικά λειτουργούν τα** σχολεία** κατά το τριήμερο του εθνικού πένθους για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους ωστόσο δε θα πραγματοποιηθούν εορταστικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Τι προβλέπει το τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην χώρα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το φρικτό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Πότε κηρύσσεται

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις κόσμου.

Μόλις 7 φορές έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος μόλις 7 φορές:

Όλες οι φορές που κηρύχθηκε εθνικό πένθος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ