Σύµφωνα µε την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από την νύχτα της Κυριακής 05-1-2020 έως και την Τρίτη 07-01-2020 αναµένονται έντονα καιρικά φαινόµενα στο νοµό Ρεθύµνου, και συγκεκριµένα:

- ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεµοι

- έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες

- Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ηµιορεινα

Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ηµέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινοµένων, µεριµνώντας για τη λήψη µέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών. Ειδικότερα:

- Να ενηµερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινοµένων και να παρακολουθούν µε προσοχή τις επίσηµες προειδοποιήσεις.

- Να προγραµµατίζουν τις µετακινήσεις τους, ώστε να µην συµπέσουν µε την αιχµή των καιρικών φαινοµένων. Εάν είναι απαραίτητη η µετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια της ηµέρας χρησιµοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερηµικούς δρόµους. Σε κάθε περίπτωση να ενηµερώνουν τους οικείους τους για την διαδροµή που θα ακολουθήσουν

- Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους µε όλα τα απαραίτητα µέσα αντιµετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινοµένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών.

- Εάν είναι απαραίτητο να µετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

Να προτιµάνε τα µέσα µαζικής µεταφοράς για τις µετακινήσεις τους.

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέµων

- Να ασφαλίσουν αντικείµενα τα οποία µπορεί να παρασυρθούν από τον άνεµο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυµατισµούς ή ζηµιές.

- Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από µεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτηµένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείµενα ( πχ γλάστρες σπασµένα τζάµια κλπ) µπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από µπαλκόνια)

- Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές

Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης - πληµµύρας:

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείµαρρους και ρέµατα πεζοί ή µε το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινοµένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες µετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πληµµυρίσει.

Να σέβονται τη σήµανση - πινακίδες που ενηµερώνει σχετικά µε την επικινδυνότητα διάβασης από ρέµατα σε συγκεκριµένα σηµεία.

- Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.

- Να αποφεύγουν περιοχές µε λιµνάζοντα νερά ,καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δηµιουργήσει λακούβες και να έχουν παρασύρει µέρη του δρόµου, των πεζοδροµίων κτλ. ταοποία να µην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.

- Να µην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πληµµύρα δεν υποχωρούν αµέσως µόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού

- Να προσέχουν τις µετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

- Να ντύνονται µε πολλά στρώµατα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, µε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης να χρησιµοποιούν κατάλληλα υποδήµατα.

- Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

- Σε περίπτωση αποκλεισµού µέσα στο αυτοκίνητο, να παραµένουν µέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασµα µε έντονο χρώµα ώστε να τους εντοπίσουν οι οµάδες διάσωσης, Να ανάβουν την µηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτµιση καθαρή από το χιόνι.

- Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.

- Να ενηµερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

- Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόµους όπου έχει δηµιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Υπενθυµίζεται ότι τα έργα αποκατάστασης από τα έντονα καιρικά φαινόµενα του περασµένου χειµώνα στο οδικό δίκτυο είναι σε εξέλιξη. Συνεπώς απαιτείται αυξηµένη προσοχή από τους οδηγούς, κυρίως τις βραδινές ώρες

Παρακαλούνται οι οδηγοί όπως σέβονται τα όρια κυκλοφορίας των οδών και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Επίσης να αποφεύγουν να πλησιάζουν σε περιοχές όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί περεταίρω κατολίσθηση.

Αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέµατα.

Οι πολίτες που έχουν προγραµµατισµένη επίσκεψη σε µονάδες υγείας (νοσοκοµεία κτλ) ή κάνουν τακτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως µετακινηθούν εγκαίρως ώστε να αποφυγουν τα έντονα καιρικά φαινόµενα

Καλούνται όλοι οι πολίτες

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική Λιµενικό κλπ.

Να κινούνται µε χαµηλές ταχύτητες µε τα οχήµατά τους, ιδιαίτερα όταν συµπέσουν µε την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινοµένων – βροχοπτώσεων- χιονοπτώσεων

Να αποφεύγουν την διέλευση από χείµαρρους πεζή ή µε οχήµατα, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και αρκετές ώρες µετά την εκδήλωση της βροχόπτωσης

Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν: την Αστυνοµία (100), την Πυροσβεστική (199) , το ΕΚΑΒ (166), το Λιµενικό Σώµα ( τηλέφωνο Ρεθύµνου 2831022276) τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθµό Έκτακτης Ανάγκης 112 ( µε δυνατότητα εντοπισµού θέσης του καλούντα)

Σε περίπτωση ανάγκης, να παραµένουν ήρεµοι και υποµονετικοί και να προβούν στις ενέργειες που απαιτείται. Ο πανικός δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ενδέχεται δε να δυσχεράνει την κατάστασή τους