Το μεγαλύτερο και πιο ακριβό μέτρο στην ιστορία των ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού - Συμφωνία Κογκρέσου με τον Λευκό Οίκο- 2 τρισ δολάρια για την στήριξη των Αμερικανών και των επιχειρήσεων

Tην ώρα που η Ευρώπη αναζητά ακόμη κοινό βηματισμό εν μέσω της λαίλαπας του κορωνοϊού, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ παραμερίζουν τις όποιες διαφορές και ανακοινώνουν συμφωνία σε ένα «θηριώδες» πακέτο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα πακέτο 2 τρισ. δολαρίων, το πιο μεγαλύτερο και πιο ακριβό οικονομικό μέτρο που πέρασε στην ιστορία από το Κονγκρέσο και περιλαμβάνει 250 δισ. δολάρια για άμεσες πληρωμές σε φυσικά πρόσωπα και οικογένειες, 350 δισ. για δάνεια μικρών επιχειρήσεων, 250 δισ. σε ασφαλιστικές παροχές ανέργων και 500 δισ. για δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το «ιστορικό» σχέδιο, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού. «Έπειτα από πολλές ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων [σ.σ. του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού] για το ιστορικό σχέδιο στήριξης [της αμερικανικής οικονομίας] ενώπιον αυτής της πανδημίας. Θα εγκρίνουμε το κείμενο αργότερα σήμερα», τόνισε ο Μακόνελ απευθυνόμενος στο ημικύκλιο.

Η συμφωνία θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ. Στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei απογειώθηκε (+8,04%) λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Μακόνελ για την επίτευξη συμφωνίας στη Γερουσία.

Οι New York Times, που επισημαίνουν ότι είναι το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής διάσωσης στην ιστορία των ΗΠΑ, αναφέρουν ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς, τους Δημοκρατικούς -που ζητούσαν ακόμη ισχυρότερα μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού- και την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.