Η συμφωνία των δύο πλευρών ενδεχομένων να παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Τα δικά της εμπορικά συμφέροντα επιχειρεί να θωρακίσει η Ευρώπη μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας η οποία προβλέπει αγορές αμερικανικών αγαθών ύψους 200 δισ. δολαρίων.

Ως μία πρώτη αντίδραση η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε ότι η εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών ενδεχομένων να παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων κατά της συμφωνίας.

«Δεν έχουμε αναλύσει λεπτομερώς το έγγραφο, αλλά θα το κάνουμε και εάν υπάρχει ένα ζήτημα συμμόρφωσης με τον ΠΟΕ, φυσικά θα λάβουμε δράση» δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα εμπορίου Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν ο οποίος είχε βρεθεί στην Ουάσινγκτον προσπαθώντας να πείσει τη διοίκηση Τράμπ να περιορίσει τον προστατευτισμό του και να συνεργαστεί με την ΕΕ για να ενισχύσει τον ΠΟΕ.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να αναλύσει το περιεχόμενο του εμπορικού συμφώνου ΗΠΑ-Κίνας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ένωσης. Σε περίπτωση που προκύψουν νομικές ανησυχίες, η Επιτροπή θα χρειαστεί στη συνέχεια εβδομάδες ή μήνες για να συζητήσει τα επόμενα βήματα με τις χώρες – μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.