Μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή με τις τιμές να υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία - Θα χρειαστούν έως και τρεις ημέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς στην Εύβοια για να καθαρίσει τελείως η ατμόσφαιρα

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεναν μέχρι και αργά χθες το βράδυ (ώρα 23:27 μ.μ.), τα επίπεδα των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) στο Λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω των πυρκαγιών σε Εύβοια και Βοιωτία.

Συγκεκριμένα και στα οκτώ σημεία μέτρησης της Αττικής (Γκύζη, Πεύκη, Μελίσσια, Πασαλιμάνι, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Θησείο), όπως προκύπτει από στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα της PANACEA, η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή με τις τιμές να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 PM2.5, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Καμιά αναφορά για αναπνευστικά προβλήματα στην Αθήνα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το protothema.gr αργά το βράδυ της Τρίτης με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, σχετικά με τυχόν αναπνευστική επιβάρυνση των πολιτών ανέφερε: «ευτυχώς προς το παρόν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στις δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά πολιτών που να ζήτησαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τις φωτιές. Σε ό,τι αφορά στην Εύβοια, πέραν του τραυματισμού του εθελοντή δασοπυροσβέστη, έχουμε αναφορές από τα τοπικά Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές για κατοίκους που ζήτησαν και έλαβαν ιατρική βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χορηγήθηκε στους πολίτες οξυγόνο και δεν χρειάστηκαν κάτι περισσότερο. Το ΕΚΕΠΥ παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό».

Επίσης ο κ. Παπαευσταθίου υπενθύμισε ότι, το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της πληγείσας από την πυρκαγιά περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση

Εν τω μεταξύ καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο λόγω των πύρινων μετώπων στην Εύβοια.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών» την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές.

Εκτίμησε δε ότι ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, καλή συγκυρία μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι διανύουμε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, που παραδοσιακά η πρωτεύουσα έχει λιγοστή ατμοσφαιρική επιβάρυνση λόγω των θερινών διακοπών των κατοίκων.

Διαβάστε στο protothema.gr τα μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού