Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο - Οι μεγάλοι φόβοι για τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και για μεγάλες αυξήσεις σε δεκάδες βασικά είδη πρώτης ανάγκης - Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται - Γεωργιάδης: «Θα υπάρξουν ανατιμήσεις» – Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία

«Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και στα κομμάτια αυτά», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας ότι στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός από το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά – από τα τιμολόγια ρεύματος μέχρι και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης – με αποτέλεσμα να εξετάζεται πλέον δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή του, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε ως απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία των πολιτών για τις επερχόμενες αυξήσεις και εξήγησε ότι αυτές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή «έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει «φωτιά» σε όλο τον κόσμο (από τις ζωοτροφές και τον καφέ μέχρι το χάλυβα) κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία».

Το ζήτημα, ως γνωστόν, απασχόλησε σε μεγάλο βαθμο το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο με δεδομένο ότι το πρώτο κύμα ανατιμήσεων στο ρεύμα βρίσκεται προ των πυλών, ενώ έπεται ντόμινο αυξήσεων από τις αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη, στις πρώτες ύλες, στα αγροτικά προϊόντα κ.α.

Αναμενόμενες παρεμβάσεις

«Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά».

«Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Κυβερνητική παρέμβαση ειδικά για τα τιμολόγια ρεύματος προανήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κάνοντας λόγο για μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του ρεύματος.

Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς αλλά και η άνοδος του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των τιμών.

«Αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν» δήλωσε ο υπουργός και παραδέχτηκε ότι από τον κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η χώρα μας.

Γεωργιάδης: Να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που διαθέτουμε

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία των εργαλείων και υπηρεσίων αναφερόμενος ειδικά στο e katanalotis που μπορούν να βοηθήσουν τον πολίτη να βρει χαμηλότερες τιμές.

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για να υπογραμμίσει στην συνέχεια πως «Είναι όμως πιο χρήσιμο να πούμε για μια ακόμα φορά ότι έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το «e katanalotis», πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι. Το κράτος η κυβέρνηση το υπουργείο ανάπτυξης δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση».

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται σταθερά και τα μεταφορικά κόστη λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων. Το τελευταίο 4μηνο, από τον περασμένο Μάιο, η τιμή της αμόλυβδης έχει ενισχυθεί σε ποσοστό, η τιμή του πετρελαίου κατά 20%, ενώ το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε στο 73%.

Διαβάστε ακόμα:

Αερομεταφορές: Στο τοπ 10 της Ευρώπης με τις περισσότερες πτήσεις η Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου

Αυτό είναι το νέο project για ιδιωτική φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη (pics)

Τουρκία: Το νέο άλμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο «εξανεμίζει» τις ελπίδες Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων