Οι σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα ψυχρές εξαιτίας του συριακού ζητήματος και του πολέμου χτυπημάτων ανάμεσα σε Δαμασκό και Άγκυρα. Στην αρχή της συνάντησης των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας το ηλεκτρισμένο κλίμα ήταν εμφανές.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντάλλαξε χειραψία με όλη τη συνοδεία του Ταγίπ Ερντογάν. Η…παγωμάρα όμως έγινε φανερή όταν ο Πούτιν πήγε να δώσει το χέρι στον Ερντογάν και ο τελευταίος τον απέφυγε.

Όταν άλλαξε κατεύθυνση ο Ερντογάν, ο Πούτιν εμφανίστηκε προβληματισμένος ενώ περίμενε όρθιος τον Τούρκο ομόλογό ώστε να καθίσουν και οι δύο και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Με βάση τη συμφωνία, Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο 6 χιλιόμετρα βόρεια και 6 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στην Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, μέσα σε διάστημα επτά ημερών, θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου ασφαλείας.

Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα ξεκινήσουν περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4.