Η αυτοδυναμία περνά (και) από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, ο οποίος και το επόμενο διάστημα θα επιμείνει, απευθυνόμενος και στους πολίτες και στα κομματικά στελέχη, ότι οι εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική δεν πρέπει να τύχουν “χαλαρής” αντιμετώπισης, καθώς οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα είναι κρίσιμοι και για τις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Ομιλία στο κλείσιμο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΝΔΔίπλα σε κάθε πολίτη | Ομιλία στο κλείσιμο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, May 8, 2022

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη. Την κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στη ρητορική περί “αυτοδύναμης Ελλάδας” και μιλώντας για την ανάγκη να μην μείνει το “τιμόνι της χώρας μετέωρο”, όπως το έθεσε.

Ήδη, δε, ο κ. Μητσοτάκης μιλά σε μια διλημματική λογική, θέλοντας να δημιουργήσει δίπολα στο μυαλό των πολιτών. Το “πρόοδος-καθήλωση” είναι αυτό που θα “παίζει” πιο δυνατά στον δρόμο προς τις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επιδιώκει η σύγκριση, στη συνείδηση των πολιτών, να έχει πρόσωπο. Γι’ αυτό και στόχευσε ονομαστικά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, επί κυβέρνησης Τσίπρα, διαχειρίστηκαν κρίσιμα χαρτοφυλάκια, για να στείλει το μήνυμα ότι, με αυτούς, η διαχείριση των κρίσεων που έλαχαν στην κυβέρνησή του θα ήταν καταστροφική. “Για σκεφτείτε λίγο την κα. Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Πολάκη στην πανδημία. Για σκεφτείτε λίγο τον κ. Βαρουφάκη στην οικονομία. Για σκεφτείτε λίγο το δίδυμο Κοτζιά-Καμμένου στα εθνικά μας θέματα. Γιατί αυτή τελικά θα είναι η εικόνα της σύγκρισης στην επόμενη αναμέτρηση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, May 8, 2022

Ταυτότητα και… εκτόνωση

Η τελευταία μέρα του γαλάζιου συνεδρίου ήταν, όπως και να το κάνει κανείς, η πολιτικά πιο ενδιαφέρουσα ως προς την ανάδειξη των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν στο κόμμα. Φρόντισε γι’ αυτό, άλλωστε, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πολλές φορές απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των γαλάζιων συνέδρων, σε μια ομιλία με “δεξιά” χαρακτηριστικά.

“Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η Ν.Δ. δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχτούμε σε όλους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά, δεν υπάρχει. Και στα δεξιά, δεν χωράει η ακροδεξιά”, είπε ο κ. Σαμαράς, σε μια ομιλία με αρκετές αιχμές και σαφή πρόθεση να εκφράσει τον δεξιό πόλο της ΝΔ.

“Για να γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων πρέπει η Νέα Δημοκρατία να έχει πλειοψηφικό ρεύμα. Και για να είναι πλειοψηφικό ρεύμα απαιτείται να είναι και το Κέντρο και η Δεξιά και όλοι μαζί . Για να μπορέσουμε, με πλειοψηφία να ασκήσουμε τις δικές μας απόψεις”, “απάντησε”, τρόπον τινά, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ανέβηκε λίγο μετά τον κ. Σαμαρά στο βήμα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, κινήθηκε σε λογική διεύρυνσης του γαλάζιου ακροατηρίου. “Είναι μία ταυτότητα που έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας. Έχει όμως, ταυτόχρονα, ανοιχτά και τα πανιά της στον άνεμο της ανανέωσης και των καινοτόμων ιδεών.Ναι, είμαστε ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, γιατί πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε μία κοινωνία που αλλάζει και πρέπει να διευρύνουμε συνέχεια το στελεχιακό μας δυναμικό”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας με τη σειρά του στο βήμα και αναφέρθηκε στο πώς η ΝΔ πέτυχε από το 18% του 2012 να φτάσει στο 40% του 2019, εκφράζοντας το κοινωνικό ρεύμα.

Η “αντιπαράθεση” προσεγγίσεων, πάντως, ήταν πέρα για πέρα αναμενόμενη. Το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ, άλλωστε, πολλές φορές λειτουργεί ως βήμα εκτόνωσης για τον κομματικό οργανισμό, την κρίσιμη ώρα η ενότητα δεν αμφισβητείται. Κανείς, άλλωστε, δεν είχε τέτοια διάθεση σε ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από καλό κλίμα και εν γένει αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ κλείνει σύντομα τρία χρόνια στην εξουσία.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, May 8, 2022

Η νέα Πολιτική Επιτροπή

Από το συνέδριο εξελέγη, παράλληλα, και η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με τους συνέδρους να ψηφίζουν τόσο ηλεκτρονικά, όσο και στις κάλπες που είχαν στηθεί. Βασικά χαρακτηριστικά της νέας σύνθεσης του κομματικού οργάνου είναι η ηλικιακή ανανέωση, αλλά και η ισχυρότερη γυναικεία παρουσία. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Π.Ε. θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.

Την πρωτιά στη σταυροδοσία πέτυχε η Όλγα Μαγγανά, νέα μητέρα από το Λαύριο, προερχόμενη από την ΟΝΝΕΔ, η οποία έχει θητεύσει και ως πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Λαυρίου. Γενικώς, πολλά ήταν οι προερχόμενοι από την ΟΝΝΕΔ που εξελέγησαν, όντας στη γενιά των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Κατσαρός (πρόεδρος εργαζόμενων ΟΤΕ), Κώστας Μητσόπουλο (πρώην αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Βασίλης Σιαδήμας, Γιώργος Ασημακόπουλος (πρώην υποψήφιος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ), Αχιλλέας Κέλλας, Γιάννης Παπαγεωργίου, Νίκος Δημάκης, Ανδρέας Τσώκος, Αλέξανδρος Μίχας, Νίκος Παπουτσής, Νίκος Κεφαλογιάννης, Θανάσης Ζαμάνης, Απόστολος Μπακόλας, Μανώλης Κασελάκης, Χριστίνα Τσιμιδάκη, Νίκος Λυσιγάκης, Ορσάκη Ρουσσέτου, Κατερίνα Καραβιώτη, Φώτης Λαγός, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, Μιχάλης Βώβος, Δημήτρης Σακαρετσάνος, Αλέξανδρος Μανδρίνος Γιάννης Μαρτάτος.

Ακόμα, εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν και πολύπειρα κομματικά στελέχη, όπως οι: Μάρθα Σαμαρά, Γιάννης Πολιτόπουλος, Όλγα Βησσαράκη, Σοφία Σουμπάση, Λευτέρης Μωϋσιάδης, Αντωνία Σταυρίδου, Δημήτρης Γιάννης και Ντόρα Πάλλη.

Ειδήσεις σήμερα:
Ουκρανία: Ημέρα τρόμου από τη ρωσική επίδειξη δύναμης με την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Καιρός: Γενικά αίθριος σήμερα, με τον υδράργυρο στους 26 βαθμούς - Δείτε την πρόγνωση της εβδομάδας


ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ή καθόλου φόρο φέτος

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr