Την περασμένη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης (ΕΑΣΗ) κ. Σταύρου Γαβαλά και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (IEECC) Καθηγητή Εμμανουήλ Καραπιδάκη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στο πλαίσιο της διερεύνησης δυνατοτήτων πολύπλευρης συνεργασίας (ενέργεια, περιβάλλον και τουρισμός) μεταξύ των φορέων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο της Ένωσης, το οποίο εδρεύει σε μία έκταση 50 και πλέον στρεμμάτων, στην Δημοτική Ενότητα Παλιανής του Δήμου Ηρακλείου. Ένας χώρος με μοντέρνα αρχιτεκτονική και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που στεγάζει ένα Πρότυπο Οινοποιείο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο καινοτομίας και ανάπτυξης του χώρου της οινοποίησης.

Ο Πρόεδρος ξενάγησε τον Διευθυντή του Ινστιτούτου στους χώρους του οινοποιείου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τις πραγματοποιηθείσες προς την αναβάθμιση του αλλαγές, ενώ κατέθεσε τις ιδέες του και το όραμα του για ένα οινοποιείο ενεργειακά αυτόνομο και περιβαλλοντικά φιλικό.

Στο portfolio των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, αξιοποίηση υδροδυναμικού πεδίου, βιολογική διαχείριση αποβλήτων και μια σειρά σύγχρονων και καινοτόμων οικοπαρεμβάσεων.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε εντυπωσιασμένος από το σύνολο των εγκαταστάσεων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης που δύναται να έχουν, καθώς και την στήριξη του προς αυτό τον σκοπό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κτήριο διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο Χημείο, αίθουσες διαλέξεων, παρουσιάσεων και δοκιμών, ενώ στο υπόγειο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπάρχουν κάβες παλαίωσης του κρασιού με δρύινα βαρέλια.

Στο τέλος της επίσκεψης καθορίστηκε το επόμενο ραντεβού εντός του Οκτωβρίου, αυτή την φορά με την Πρυτανική Αρχή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και τους Κοσμήτορες των σχετικών Σχολών, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της συγκεκριμένης πολλά υποσχόμενης συνεργασίας.