ΑΡΘΡΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνοριοφύλακες «Δε θα επιτρέπαμε να αγναντεύουμε τους Τούρκους σε ελληνικό έδαφος»


Δεν πέρασαν τα σύνορα, ούτε έκαναν κατάληψη σε ελληνικό έδαφος Τούρκοι στρατοχωροφύλακες, λένε οι συνοριοφύλακες αλλά και φορείς του Έβρου. «Δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να αγναντεύουμε Τούρκους σε ελληνικό έδαφος» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Π. Χαρέλας.

Τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε Τούρκοι στρατοχωροφύλακες καταπάτησαν και εγκαταστάθηκαν σε ελληνικό έδαφος στο Μελισσοκομείο του νότιου Έβρου δίνουν στο Sputnik φορείς της περιοχής αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από βρετανικό μέσο ενημέρωσης και αναδημοσιεύτηκαν προκάλεσαν κύμα ανησυχίας αλλά και διπλωματική κινητοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας.

Οι συνοριοφύλακες δηλώνουν αγανακτισμένοι με τα δημοσιεύματα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους, καθώς, όπως τονίζουν, είναι καθημερινά παρόντες και στο τελευταίο εκατοστό των συνόρων μας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, υπογράμμισε ότι αυτά τα δημοσιεύματα αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων.

«Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που πολεμούσαν πριν από περίπου 50 ημέρες στα σύνορα, στο τελευταίο εκατοστό των συνόρων. Αυτοί οι ίδιοι είναι και σήμερα και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να αγναντεύουμε τους Τούρκους σε ελληνικό έδαφος. Άρα, τέτοιου είδους ισχυρισμοί αποσκοπούν σε άλλου είδους πρακτικές και να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη» δήλωσε ο κ. Χαρέλας.

«Δεν ανησυχεί ο κόσμος»

Οι κάτοικοι του ακριτικού Έβρου, όπως είπε ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών (σ.σ. στην περιοχή όπου βρίσκεται το Μελισσοκομείο) και νυν δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αλεξανδρούπολης (σ.σ. όπου υπάγονται οι Φέρες), Νικόλαος Γκότσης, δεν ανησύχησαν καθόλου. Ο ίδιος έκανε λόγο για fake news που στοχεύουν στο να σπείρουν τον πανικό.

«Καθόλου δεν ανησυχεί ο κόσμος. Όλοι πάνε κανονικά στις δουλειές τους. Λίγο στην αρχή ανησύχησε, γιατί νόμιζε ότι φουσκωσαν τα πράγματα πάλι. Όμως, μόλις έγιναν οι δηλώσεις, αμέσως κατάλαβαν ότι είναι ένα σύστημα από την Αθήνα που λειτουργεί χωρίς να γνωρίζει την τοπική γεωγραφία, χωρίς να γνωρίζει πράγματα και διασπείρει τον πανικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Sputnik, ο κ. Γκότσης.
Από τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και έκλεισε η Ελλάδα τα σύνορα με την Τουρκία στις Καστανιές, εξαιτίας της προσπάθειας εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, η παρουσία της Αστυνομίας και του Στρατού είναι έντονη στα σύνορα.

Ακόμα και μετά τη λήξη των επεισοδίων, η παρουσία της Αστυνομίας και του στρατού είναι έντονη. Μάλιστα, ο στρατός συνεχίζει τις εργασίες στήριξης και επέκτασης του φράχτη κάνοντας εργασίες σε όλη την συνοριογραμμή.

«Οι Τούρκοι την δραστηριότητα τη βλέπουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο στρατός έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο εδώ. Έχει καθαρίσει όλες τις παλιές παρόχθιες κοίτες, έχει κάνει αποψίλωση, έχει τοποθετήσει - εκεί που ήταν επικίνδυνα τα σημεία για περάσματα - τεχνητά εμπόδια, δηλαδή κονσερτίνες, και εκεί που δούλευε τώρα ο στρατός, στο επίμαχο κομμάτι που μιλάμε (σ.σ. Μελισσοκομείο) σχεδόν είχε τελειώσει. Μια μέρα δουλειά είχε ακόμα για να κάνει την αποψίλωση. Απλά, οι Τούρκοι θεώρησαν ότι έχουμε μπει σε δικό τους μέρος και είπαν "σταματήστε γιατί μπαίνετε σε δικό μας μέρος". Αυτή τη στιγμή, το αντίσκηνο που λένε (σ.σ. των Τούρκων) είναι στη δική τους πλευρά, δεν είναι σε εμάς. Αυτή η γελοία φωτογραφία που κυκλοφόρησε, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, είναι στην απέναντι πλευρά και παραπληροφόρησε τον κόσμο. Η δική τους σκηνή (σ.σ. των Τούρκων) μετά βίας φαίνεται με γυμνό μάτι» τόνισε ο κ. Γκότσης.

Παράλληλα, ο πρώην αντιδήμαρχος, όπως επισήμανε, ασχολείται πολλά χρόνια με τη διαχάραξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, επισημαίνοντας πως το φυσικό σύνορο είναι «η παλιά η κοίτη (σ.σ. του ποταμού Έβρου) και εκεί που τέμνει την ευθυγράμμιση υπάρχει έμφραξη».

«Όταν έγιναν οι ευθυγραμμίσεις άφησαν κομμάτια μαιάνδρου είτε στην τουρκική πλευρά, είτε στην ελληνική. Μαίανδροι είναι οι στροφές που κάνει το ποτάμι και δημιουργήθηκαν πέταλα. Το πιο γνωστό είναι το πέταλο του Πέπλου. Εδώ εμείς έχουμε το κτήμα Μιχαηλίδη και αυτό είναι, στην ουσία, πέταλο και έχουμε και άλλα πέταλα μικρότερα στην περιοχή και ένα έχουν οι Τούρκοι. Η ευθυγράμμιση του ποταμού δεν επηρέασε τα σύνορα. Οι παλιές οι κοίτες που έκαναν αυτούς τους μαιανδρισμούς παρέμειναν ως σύνορα» σημείωσε ο κ. Γκότσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία, όπως ανέφερε, υπάρχει παράγραφος για τον μέσο ρου του ποταμού.

«Το γεωγραφικό πλάτος και μήκος παραμένει σταθερό. Πάρε το ποτάμι και πήγαινε το στην Κωνσταντινούπολη, δεν σημαίνει ότι εκεί έχεις σύνορα γιατί είναι ο μέσος ρους του ποταμού» εξήγησε ο κ. Γκότσης.

«Δεν πέρασαν τα σύνορα»

Ουδέποτε υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους, υπογράμμισε στο Sputnik και ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι «κρίμα να αναπαράγονται από την αντιπολίτευση και από άλλα ειδησεογραφικά μέσα η τουρκική προπαγάνδα».

«Σε καμία περίπτωση Τούρκοι στρατοχωροφύλακες δεν έχουν καταλάβει ελληνικό έδαφος. Απλώς, ζήτησαν, ουσιαστικά, συντεταγμένες όσον αφορά τον φράχτη και τις εργασίες που γίνονται. Εμείς, ως οφείλαμε, αρνηθήκαμε, καθώς πρόκειται περί ελληνικού εδάφους και δεν δίνουμε λογαριασμό και είναι κρίμα που κάποια κόμματα εκμεταλλεύονται τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικά οφέλη» τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί τοποθέτησης σκηνής και σημαίας από τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες, ο κ. Δερμεντζόπουλος τα χαρακτήρισε ψεύδη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πέρασαν τα σύνορα».


Φανή Χαρίση - sputniknews.gr