Πρόκειται για ποσά που διεκδικούν πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών αναμένεται να δουν οι συνταξιούχοι, καθώς πρόκειται για ποσά που διεκδικούν πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφορούν μεταξύ άλλων κομμένα δώρα μειώσεις επικουρικών συντάξεωνκαι κρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι κατηγορίες αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι οι εξής:

Αναδρομικά Συμβουλίου της Επικρατείας: Οι διεκδικήσεις αφορούν την επιστροφή αναδρομικών σε 350.000 συνταξιούχους από τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Αναδρομικά Δημοσίου: Πρόκειται για την επιστροφή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν έως τις 11.760 ευρώ, την οποία δικαιούνται περίπου 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με την απόφαση 1477/2021 που εξέδωσε, το 2020, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα απαντήσει στα εξής προδικαστικά ερωτήματα:

α) Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

β) Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του Ν. 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016.

γ) Τις παραγραφές, δηλαδή εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του Ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ ή όχι.

Συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται το «ξεπάγωμα» περίπου 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης με τα αναδρομικά 6 ετών (από το 2016).

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Οι εκκρεμείς αυτές προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους τρέχουν από τον Μάιο του 2016 και έπειτα, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της σχετικής συνταξιοδότησης.

Νέα αναδρομικά: Τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να πληρωθούν οι «ουρές» των αναδρομικών που αφορούν περίπου 28.000 δικαιούχους, καθώς σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ ουσιαστικά εκκαθαρίστηκε το σύνολο των αρχείων που εκκρεμούσαν εδώ και 26 μήνες.

Οι εναπομείναντες είναι περίπου 26.000 παλαιοί συνταξιούχοι με ελλιπή καταχωρισμένα στοιχεία στα αρχεία, τα οποία αναζητούνται. Σύμφωνα με τα Νέα, ίσως οι εν λόγω συνταξιούχοι θα χρειαστεί να προσκομίσουν έγγραφα προκειμένου να πάρουν τα αναδρομικά τους. Περίπου 2.000 κληρονόμοι αποθανόντων δικαιούχων αναδρομικών οι οποίοι καλούνται από τον ΕΦΚΑ να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα του φορέα για τους κληρονόμους, η οποία παραμένει ανοιχτή.

Διαβάστε ακόμη

Θα καταφέρουν οι Ρώσοι της MERE να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά σουπερμάρκετ;

Το παρασκήνιο της Αττικής Οδού, το χρυσό deal του Καρώνη και ο Μπρους Λι του CVC

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλή παράταση (και αναδρομικά) ζητά η αγορά