Επίθεση κατά της κυβέρνησης, που την εγκαλεί για απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το ζήτημα είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και προεκλογικά, λόγω της σπουδής της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει ότι για την επιλογή της νέας ηγεσίας «τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη» και επιδιώχθηκε «πολιτική συναίνεση στις αλλαγές αυτές», γεγονός που συνιστά απόδειξη υποκρισίας και μεθοδεύσεις που «προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.

Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας.