Από τον Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σητείας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται σαν νομοσχέδιο, με φθαρμένα υλικά από την περίοδο 2012-2014, που είχε απορριφθεί από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που επιλέχθηκε η τωρινή συγκυρία του εγκλεισμού για ην κατάθεση του νομοσχεδίου με την βουλή παγωμένη και μειωμένες τις δυνατότητες αντίδρασης από την σχολική κοινότητα.

Θυμίζουμε τότε την σθεναρή αντίσταση της σχολικής κοινότητας ενάντια στον νομοσχέδιο του τότε υπουργού της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου κ. Αρβανιτόπουλου.

Στα χνάρια λοιπόν του τότε νομοσχεδίου επαναφέρουν την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων σαν εξωτερική διαδικασία που σκοπό έχει την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά σχολεία και κακά αχρείαστα σχολεία και όχι την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλα τα σχολεία.

Επαναφέρουν την τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που σκοπό έχει την καθήλωση και την τρομοκράτησή τους.

Μετατρέπουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα με αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε γυμνάσιο και λύκειο.

Επαναφέρουν την τράπεζα θεμάτων στο λύκειο, που όταν είχε εφαρμοσθεί είχε αυξήσει, την σχολική αποτυχία (μετεξεταστέοι από 4% σε 24%) και την πελατεία στην παραπαιδεία (φροντιστήρια ) σε τρομακτικά μεγάλα ποσοστά

Επαναφέρουν τον χαρακτηρισμό της διαγωγής στην σχολική ζωή καθώς και το προηγούμενο τιμωρητικό πλαίσιο ποινών για τους μαθητές.

Διαλύουν ξανά την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση μέσω της απαγόρευσης εγγραφής μαθητών ηλικίας άνω των 17 ετών στα ημερήσια και απογευματινά επαγγελματικά λύκεια (ποσοστό 30%), αποδυναμώνοντας τα ΕΠΑ.Λ. από το αναγκαίο μαθητικό δυναμικό για την λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων. Αναγκάζουν την κατηγορία αυτή των μαθητών να στραφούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ, δημόσια ΙΕΚ, τεχνικές σχολές (απλή κατάρτιση) και τους στερούν την δυνατότητα για ολόπλευρη μάθηση καθώς και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυξάνουν αντί να μειώνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να φτιάξει εκπαίδευση για λίγους και «εκλεκτούς».

Με το νομοσχέδιο αυτό σπρώχνει τους μαθητές που αντέχουν οικονομικά στην ιδιωτική παιδεία και τους υπόλοιπους στην φθηνή κατάρτιση δημιουργώντας φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς απαιτήσεις.

Είναι μια κυβέρνηση υπέρ των συμφερόντων των λίγων σε σημαντικούς οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς και εναντίον των συμφερόντων των πολλών, πιστή στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Ιδεοληψίες (κανόνες αγοράς) που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την σημερινή παγκόσμια υγειονομική κρίση και αναγκαστικά κλήθηκε το κράτος και οι δημόσιες δομές του να στηρίξουν την οικονομία, την εργασία και την υγεία.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΣΗΤΕΙΑΣ