Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης πυρκαγιάς στο άλσος του Αγίου Ματθαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου πολιτικής προστασίας του δήμου Χανίων.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη για την ενίσχυση με μέσα και προσωπικό του δημοτικού πυροσβεστικού σταθμού που εδρεύει στην περιοχή με στόχο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου να επιτευχθεί η 24ωρη λειτουργία του.

Παράλληλα επισημάνθηκε η σημαντική συμβολή του συστήματος θερμικών καμερών που έχει εγκαταστήσει ο δήμος στο άλσος, ενώ στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση ήταν η αύξηση των περιπολιών, κυρίως τις ημέρες που προβλέπεται υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό παίζει ακόμα η εκπαίδευση, αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τους τρόπους αντιμετώπισης τυχόν πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού έγινε αναφορά και σε άλλα ζητήματα πολιτικής προστασίας, που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση πλημμυρών.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Δημοσθένης Μπουντουράκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο πλημμυρών και ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις, καθώς όπως είπε η πυροσβεστική έχει υποδείξει σημεία από τα οποία υπάρχουν εμπόδια για την ομαλή ροή των υδάτων και τα οποία- σύμφωνα με τον ίδιο- μπορούν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ακόμα η ανάγκη για την άμεση διευθέτηση και αποκατάσταση των ρεμάτων.

Στην πρωτοβουλία του δήμου, ώστε μέσα από διακρατικά προγράμματα να υπάρξουν δράσεις πολιτικής προστασίας, αναφέρθηκε κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων: «εκτός από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και αφορούσαν στον Άγιο Ματθαίο, δεδομένης της επικινδυνότητας που έχει ως περιαστικό δάσος, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες του δήμου Χανίων με την αγορά θερμικών καμερών που είναι σε θέση να προλαμβάνουν εστίες πυρκαγιάς εγκαίρως ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα πριν την εξάπλωση των εστιών, ενώ ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε ένα διακρατικό πρόγραμμα INTEREG μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για οριζόντιες συνεργασίες σε θέματα πολιτικής προστασίας». Η συνεδρίαση άρχισε με μια έκπληξη, καθώς μαθητές του 7ου, 11ου και 13ου δημοτικού σχολείου έψαλαν τα κάλαντα στους συμμετέχοντες.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Χανίων πρόσφερε στα παιδιά διάφορα γλυκίσματα.