Τα 3+1 μηνύματα του Ανδρουλάκη από την ΔΕΘ 

Τα 3+1 μηνύματα του Ανδρουλάκη από την ΔΕΘ 

Σε μια γεμάτη αίθουσα στο Βελλίδειο, ίσως στην πιο περίεργη ΔΕΘ της Μεταπολίτευσης από άποψη συγκυρίας και ευχέρειας χρόνου, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε την στρατηγική που θα ξεδιπλώσει στο δεύτερο μισό του εκλογικού κύκλου -με πρώτο βήμα τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου και μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ο πήχης που έχει βάλει, αν και δεν τον διατύπωσε εκ νέου στην Θεσσαλονίκη, είναι ψηλός, καθώς προϋποθέτει πως το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ξανά μετά από περίπου μια δεκαπενταετία την ευθύνη να εκφέρει την βασική εναλλακτική πρόταση απέναντι σ’ αυτήν του Μεγάρου Μαξίμου.

Απίστευτο: Βρισιές με ντουντούκα στις 3.30 τα ξημερώματα στο πατρικό σπίτι Δημάρχου με ανήλικα παιδιά

1.     Επανοικειοποίηση της λέξης «μεταρρύθμιση»

Ο πρώτος κανόνας που προσπαθεί να εμπεδώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ακροατήριό του είναι ότι η ΝΔ (και κατ’ επέκταση, η σημερινή κυβέρνηση) δεν είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στις μεταρρυθμίσεις, παρά το σχετικό της αφήγημα. «Το φετινό καλοκαίρι έγινε πλέον κατανοητό σε όλους ότι το σύστημα νομής της εξουσίας, που ο κ. Μητσοτάκης ονομάζει “επιτελικό κράτος”, αποδείχθηκε ανίκανο να εκσυγχρονίσει τις δομές του ελληνικού κράτους και να  επιτελέσει  ένα από τα βασικότερα καθήκοντά του, την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών», σχολίασε ο Ανδρουλάκης, βάζοντας επίτηδες την λέξη «εκσυγχρονισμός» στην εξίσωση -γνωρίζοντας ότι αξιοποιείται από το Μέγαρο Μαξίμου για τα όποια ανοίγματα προς το προοδευτικό κέντρο.

Στον αντίποδα έθεσε έξι μεταρρυθμιστικές, πασοκικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη made in Greece με δίκαιη φορολόγηση και διατιμήσεις στα βασικά είδη ανάγκης ειδικά στην Θεσσαλία, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την νέα γενιά μέσω και της κοινωνικής κατοικίας, αλλά και η δημιουργία ενός δημόσιου τομέα με «αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία». Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η πολιτική και περιβαλλοντική προστασία, με βασικό πυλώνα την «οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», με την δημιουργία τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, που θα δουλέψει με το σύστημα των Ομάδων  Διοίκησης Έργου. Επί της ουσίας μια task force «στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ταχύτητα». Με βάση τα λεγόμενα Ανδρουλάκη, «η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ ένα τιτάνιο έργο εθνικής ανασυγκρότησης» και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να το υπηρετήσει χωρίς να ζυγίζει το πολιτικό κόστος «και αφήνοντας στο παρελθόν όλες τις νοοτροπίες που έχουν πνίξει τη χώρα και ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές».

2.     Κριτική με κεντροαριστερή φυσιογνωμία

«Απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενισχύει την απαισιοδοξία σας, που απαξιώνει τον ορθό λόγο, που υπηρετεί ισχυρά συμφέροντα, που εργάζεται για τους λίγους, που, όταν αποτυγχάνει, οι δικαιολογίες της για όλα είναι εξοργιστικές, προσβάλλοντας την κοινή λογική. Εμείς θα είμαστε η φωνή της προόδου και της λογικής. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο νέο αυτό κύκλο»: αυτές οι φράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη συνοψίζουν και την εικόνα που θέλει να σκιαγραφήσει για το κόμμα του: μιας παράταξης που αντιλαμβάνεται την διαχρονικότητα των παθογενειών και αποδίδει ευθύνες τόσο σε αυτή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, επαναφέροντας και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ: «Ο κ. Μητσοτάκης μετέφρασε το αποτέλεσμα των εκλογών ως λευκή επιταγή. Προπαγάνδισε ένα παρωχημένο, αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο μοντέλο διακυβέρνησης, δηλαδή τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο Μέγαρο Μαξίμου, ως τη συνταγή για πάσα νόσο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

«Είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα: Θεσμούς, δημόσιο συμφέρον, ορθό λόγο, ρεαλισμό. Στις υποκλοπές για να καλύψετε τις ευθύνες σας, επιστρατεύσατε ιστορίες με δράκους και πρεσβείες. Τις πυρκαγιές στη Ρόδο -σύμφωνα με ύπουργό σας- τις έβαλαν ξένοι πράκτορες. Στον Έβρο και τη Ροδόπη υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες. Από τις δικές σας θεωρίες συνωμοσίας ως αυτές του κ. Βελόπουλου και του κ. Νατσιού, είναι ένα τσιπάκι δρόμος», επεσήμανε. Κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αλαζονεία του 41%» και στο ότι οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου βασίζονται στην αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια.

3.     Αποδόμηση της ατζέντας ασφάλειας

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν, με βάση και τα ποιοτικά στοιχεία που βρίσκονται στην διάθεσή τους μετά τις κάλπες, πως η ατζέντα ασφάλειας είναι ένας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η νίκη της ΝΔ -ειδικά με το ποσοστό και την διαφορά που επετεύχθη. Με δεδομένες τις αλλεπάλληλες κρίσεις, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως έχει πληγεί το αφήγημα περί σταθερότητας. Γι’ αυτό και στέκονται στα ζητήματα ασφάλειας: «Ασφάλεια είναι η πολιτική προστασία. Ασφάλεια είναι η  πρόσβαση του πολίτη σε ένα ποιοτικό και δωρεάν, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό κράτος ασπίδα για τους πιο αδύναμους, που δεν κρατά τους πολίτες σε ομηρία με τα pass κάθε είδους. Aσφάλεια είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Ασφάλεια είναι η παρουσία του κράτους δίπλα στον πολίτη για να τον προστατεύσει», ανέφερε, δίνοντας το παράδειγμα της δολοφονίας του Αντώνη Καρυώτη, αλλά και αυτήν του Μιχάλη Κατσουρή από ακροδεξιούς κροάτες χούλιγκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Η ατζέντα ασφάλειας είναι σημαντική για το ΠΑΣΟΚ και για έναν ακόμα λόγο: για τους ψηφοφόρους του κόμματος, ειδικά όσους κλίνουν προς το κέντρο, δεν είναι αμελητέας σημασίας. Και αυτό την κάνει σημαντική και για την Χαριλάου Τρικούπη, λαμβάνοντας υπόψη πως δεν είναι ένα πεδίο παραδοσιακά προνομιακό για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

4.     «Κύρια» αντιπολίτευση αντί του ΣΥΡΙΖΑ

Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ούτε μια αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ -πέρα από το σημείο στο οποίο υπενθύμισε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τον λαϊκισμό που, στην πασοκική οπτική, ισοδυναμούσε με σημαντική καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή, καθώς με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές ο Ανδρουλάκης θέλει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως «κύρια» αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ και την σημερινή κυβέρνηση.

Η προσήλωση στην κριτική στην κυβέρνηση, με έναν τρόπο που συμβολικά θεωρείται φέρνει την Χαριλάου Τρικούπη στην θέση της βασικής αντιπολιτευτικής δύναμης είναι μια απόφαση που αντικατοπτρίζεται σε όλες τις επιλογές αυτού του μήνα: μέσα σε 15 μέρες από την επίσημη έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν, το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Θεσσαλία (γνωρίζοντας πως για να εγκριθεί χρειάζονται 120 ψήφους, άρα συνεργασία στην αντιπολίτευση), έχει καταθέσει τροπολογία για το κόψιμο της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών», ενώ ο Ανδρουλάκης μετέφερε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, για να μπορεί να απαντήσει σε όσα λεχθούν από τον Μητσοτάκη στην δική του.

Στο παιδικό δωμάτιο μέχρι τα 30 οι Ελληνες - Ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί τους εγκλωβίζουν στο πατρικό

Ακολουθήστε tanea130.pngστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από tanea130.png