Κόσμος ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Τα αποτελέσματα της μεγαλειώδους λιτανείας στο Κιέβο

 

Στη Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με θέμα τα αποτελέσματα της μεγαλειώδους λιτανείας επί τη ευκαιρία της επετείου του Βαπτίσματος των Ρως.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης Μπορίσπολ κ. Αντώνιος δήλωσε σχετικά: «Η κυριότερη ιδέα της σημερινής λιτανείας ήταν η αφοσίωση στην Ορθοδοξία. Όπως γνωρίζουμε, στην ιστορία του κράτους μας υπήρξαν τέτοιες σελίδες, όταν ένα μέρος της χώρας μας ήταν ενσωματωμένο σε άλλα κράτη. Μερικές φορές θέλησαν να αφομοιώσουν τον λαό μας, αλλά ήταν η αφοσίωση του πληθυσμού μας στην Ορθόδοξη πίστη που μας έδινε τη δύναμη. Ως εκ τούτου, μπορώ να πω ότι όσοι αγωνίζονται κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μ’ αυτόν τον τρόπο πολεμούν τόσο την ουκρανική κρατική υπόσταση όσο και το ουκρανικό έθνος ως λαό».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αντώνιο, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «η Εκκλησία όλης της Ουκρανίας» και η λιτανεία «ένωσε όλη την Ουκρανία μας», καθώς σ’ αυτήν συμμετείχαν περίπου 350.000 πιστοί απ’ όλη τη χώρα.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν κοιτάξουμε αντικειμενικά, βλέπουμε ότι στην Ουκρανία υπάρχει μόνο μία Εκκλησία που διατηρεί τη διαδοχή η οποία ανάγεται στον Άγιο Πρίγκιπα Βλαδίμηρο, στη Μητρόπολη Κιέβου, η οποία εμφανίστηκε αμέσως μετά τη δημιουργία της Ρωσίας του Κιέβου. Υπάρχουν πολλές δομές που επίσης ονομάζονται ορθόδοξες και χριστιανικές, αλλά η ιστορική αναδρομή δείχνει ότι όλες αυτές είναι τμήματα της Εκκλησίας μας, οι οποίες ενίοτε αποσχίστηκαν από τη Μητέρα Εκκλησία».

Ως παραδείγματα απόσπασης από την Ορθοδοξία, ο Μητροπολίτης Αντώνιος ανέφερε την ουκρανική ελληνοκαθολική Ουνία του 1596 και τα σχίσματα της δεκαετίας του 1990, συγκεκριμένα την «Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία», το «Πατριαρχείο Κιέβου» (1993), καθώς και την «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 στη βάση τους».

«Υπάρχει μόνο μία Εκκλησία στην Ουκρανία που έχει μακρά ιστορία, και αυτή είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας ηγείται ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος. Μια Εκκλησία που παραμένει πιστή στους εκκλησιαστικούς κανόνες και στη Ορθόδοξη πίστη… Το μέλλον μας συνδέεται μόνο στην Ορθόδοξη πίστη και βασίζεται σ’ αυτή», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης και Ιεράρχες άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Ο Επίσκοπος Σελευκείας Εφραίμ, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα στην Ουκρανία για να συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου μαζί με τους αδελφούς μας, τις αδελφές μας, με την αδελφή μας Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό που είδαμε εδώ χθες ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς. Αισθανθήκαμε την αγάπη, αισθανθήκαμε ότι είμαστε αδέλφια, λες και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Είδαμε επίσης και μια μεγάλη και βαθιά πίστη στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στη χθεσινή λιτανεία. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η πίστη που δεχθήκατε πριν από 1.000 χρόνια έχει εμβαθύνει με τα χρόνια και ο λαός σας έχει εμπλουτιστεί με την πίστη αυτή ακόμα περισσότερο. Και αυτό τον πλούτο της αγάπης και της πίστης θα το μεταφέρουμε πίσω στο σπίτι μας στο Πατριαρχείο της Αντιόχειας. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε ο Κύριος να χαρίσει πολλά έτη στον Μητροπολίτη Ονούφριο σε όλους τους βοηθούς του, στους αδελφούς του Αρχιεπισκόπου και σε όλους τους αδελφούς μας, τους οποίους συναντήσαμε στην Ουκρανία. Σε όλους μεταφέρω χαιρετισμούς από τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄!».


Ο Επίσκοπος Ρεμεζιάνης Στέφανος, βικάριος του Πατριάρχη Σερβίας, δήλωσε: «Είμαστε όμοιοι σαν λαοί: και ο σερβικός και ο ουκρανικός. Χθες είδαμε πολλούς ανθρώπους. Είμαστε ευγνώμονες που ο Θεός μας αξίωσε να βρισκόμαστε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή – προς τιμήν του Αγίου Βλαδιμήρου. Έχουμε και εμείς μια παρόμοια γιορτή – προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη. Όσο παραμένουν μαζί μας τέτοιοι άγιοι, ο δρόμος μας θα είναι καθαρός. Και πρέπει να περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο ώστε να λάβουμε όσα θέλουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ο Θεός είναι μαζί μας! Και είναι, και θα είναι! Πρώτα απ’ όλα, όταν λαχαίνει να δοκιμαστούμε, αυτό σημαίνει ότι ο Θεός είναι μαζί μας, ο Θεός μας αγαπάει. Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πατριάρχη Σερβίας στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, τον Μητροπολίτη Αντώνιο, τους αρχιερείς και το ποίμνιο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας Μιχαήλ της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τσεχικών Χωρών και Σλοβακίας δήλωσε εκ μέρους του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω και πάλι την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ με τους αδελφούς αρχιερείς, να συλλειτουργώ μαζί τους και να συγχαίρομαι για τους εορτασμούς αυτούς. Ένα μεγάλο μέρος του ποιμνίου μας είναι Ουκρανοί πολίτες που ζουν είτε προσωρινά είτε μόνιμα στην επισκοπή μας. Προσπαθούμε να τους δώσουμε πνευματική καθοδήγηση και ακόμη και να ανοίξουμε νέες ενορίες γι’ αυτούς, ώστε ο ουκρανικός λαός να αποκτήσει ένα κομμάτι της πατρίδας του σε μια ξένη χώρα. Στην επισκοπή μας σε κάθε Θεία Λειτουργία προσευχόμαστε για ειρήνη, ηρεμία, αμοιβαία κατανόηση στην Ουκρανία, ώστε όλα να είναι όπως θα έπρεπε να ζει ένας χριστιανικός λαός, προσευχόμαστε για την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, για τον κανονικό Προκαθήμενο Μητροπολίτη Ονούφριο. Θα ήθελα να διαβιβάσω τα συγχαρητήρια του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Ροστισλάβ, του Προκαθημένου της Εκκλησίας Τσεχικών Χωρών και Σλοβακίας».


romfea.gr