Στο στόχαστρο της Άγκυρας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λόγω της αναφοράς του στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Προκλητικές φιέστες Ερντογάν και νέα επιθετική ρητορική για αποστρατικοποίηση του μισού Αιγαίου.

Δριμεία επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπέλυσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, με αφορμή την ανάρτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για τα 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι αναφορές του κ. Δένδια στην «αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό», φαίνεται πως εκνεύρισαν τους Τούρκους, οι οποίοι δεν έχασαν ευκαιρία να τον βάλουν στον στόχαστρο και να τον κατηγορήσουν για επεκτατισμό και επιθετική ρητορική.

Η αλήθεια, είναι βέβαια, πως το πραγματικό πρόβλημα της Άγκυρας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, και την κυβέρνηση συνολικά όπως φαίνεται κι από τις αναφορές Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν μόνη οι αναφορές στην ημέρα μνήμης της Άλωσης της Πόλης. Το γεγονός ότι η Ελλάδα με τη στάση της έχει επιδείξει ψυχραιμία, σοβαρότητα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, έχοντας καταφέρει να έχει τη συμπαράσταση και τη στήριξη ισχυρών συμμάχων που ήδη έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τη ρητορική της Άγκυρας, είναι αυτό που προφανώς ενοχλεί τους «γείτονες».

Την Κυριακή (29/5), λοιπόν, η αφορμή για τη νέα επίθεση προς τον Νίκο Δένδια ήταν το παρακάτω μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. «Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία. pic.twitter.com/3lDEr8Z3yI

— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 29, 2022

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έσπευσε να απαντήσει στον κ. Δένδια, αναφέροντας πως «αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο. Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη».

1⃣ 569 yıl önce fethedilen İstanbul’a Roma İmparatorluğu’nun veya Bizans’ın hayalini kurarak bakmak kuruntudan ibarettir. 1000 yıl öncesine özlem duyanlar kimin yayılmacı, kimin barışa engel olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

Το μπαράζ αναρτήσεων συνεχίστηκε, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν ότι «Η Αγία Σοφία, η οποία χρησιμοποιείται ως τέμενος επί αιώνες, βρίσκεται υπό την προστασία του τουρκικού έθνους από το 1453».

2⃣ Yüzyıllar boyunca cami olarak kullanılan Ayasofya 1453’ten bu yana Türk milletinin koruması altındadır.

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

«Είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και ως υποκρισία, το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, του 1500 και στην κατασκευή κινηματογράφων, εκθεσιακών αιθουσών, καταλυμάτων και αποθηκών στη θέση τους», αναφέρεται σε επόμενη ανάρτηση.

3⃣ Ayasofya için güya üzülenlerin, 1500’lü yıllardan kalan ve her biri kültürel birer miras olan Yunanistan’daki camilerin yıkılarak yerine sinema ve sergi salonu, konaklama yeri, depo yapılmasına karşı çıkmaması da iki yüzlülükle bile açıklanamayacak kadar vahim bir durumdur.

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

«Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με χονδροειδείς ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη», συνέχισε επιθετικά το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

4⃣ Müslümana ölünce mezar yeri bile vermeyen Yunanistan yönetimi, kendi halkını ham hayallerle kandırıp, kendi çıkmaz gerçeklerini örtmeye çalışmaktadır. Güneş balçıkla sıvanmaz.

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

«Τιμούμε τη μνήμη του Σουλτάνου Μωάμεθ το Πορθητή και του ηρωικού στρατού του, που κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη πριν από 569 χρόνια, με έλεος, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες», ανέφερε στο τελευταίο μήνυμα.

5⃣ 569 yıl önce İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve kahraman ordusunu rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

Η κακόγουστη φιέστα του Ερντογάν για την Άλωση

Αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί στα άκρα μοιάζει η Τουρκία, καθώς σε μια άνευ προηγουμένου φιέστα, το καθεστώς Ερντογάν πανηγύρισε τη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης ελεγχόμενα από τον «σουλτάνο» βάζουν στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση του μισού Αιγαίου!

Το βράδυ της Κυριακής οι Τούρκοι, έστησαν τρισδιάστατη παράσταση πάνω από την Αγία Σοφία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Η Αγία Σοφία είναι καρδιά του κόσμου και πάντα θα ακούγεται η φωνή του Ιμάμη», λένε οι Τούρκοι.

Στο τρισδιάστατο βίντεο ακούγεται η αναφορά στον Πορθητή.

«Προχώρησε προς την Κωνσταντινούπολη δίχως να φοβάται με την καρδιά του να φλέγεται για την κατάκτηση. Μαζί με τον ιερό στρατό του ή θα έπεφτε νεκρός, ή θα γινόταν ο Πορθητής. Ύψωσε τη σημαία ακριβώς στη μέση της Πόλης και εξακολουθεί να κυματίζει εδώ και αιώνες. Ήχησε και τον ήχο του μουεζίνη στην Αγία Σοφία. Με την μαγεία σου, με την υπερηφάνεια σου, με το νάζι σου, με τον Κεράτιο σου και τον Μαρμαρά σου, με τον Βόσπορο, με τον στόχο σου την Αγία Σοφία, η οποία είναι η καρδιά του κόσμου και εδώ δεν θα σιωπήσει ποτέ το κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή. Η Κωνσταντινούπολη θα υμνείται για πάντα με το όνομα του Πορθητή.»

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως «το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1500, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, και μετατράπηκαν σε κινηματογράφους, εκθεσιακούς χώρους, σε καταλύματα και αποθήκες, είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και με υποκρισία. Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με ωμές ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη.»

Ζητούν αποστρατιωτικοποίηση του μισού Αιγαίου!

Παράλληλα, σε νέες προκλήσεις σχετικά με το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά η Τουρκία, καθώς εμμένει στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησής τους. Μάλιστα λένε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν την Ελλάδα και πολιορκούν την Τουρκία.

Φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία από μια στρατιωτική άσκηση στη Μυτιλήνη και έλεγε ότι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του νησιού, γιατί είναι στρατιωτικοποιημένο.

Παράλληλα, στο CNN TURK αναφέρεται ότι «η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Μυτιλήνη πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Tζοσκούν Μπασμπούγ, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ λένε πως εδώ δημιουργούν μια δομή του ΝΑΤΟ ή μήπως προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. Οι χάρτες τα δείχνουν όλα».

Και προσέθεσε: «Η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος είναι οι περιοχές που η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί περισσότερο. Ενώ οι συνθήκες λένε πως η Ελλάδα εδώ δεν μπορεί να κάνει ούτε οχυρωματικά έργα. Φυσικά ούτε να έχει και στρατό. Με ξεκάθαρο τρόπο εγκαθιστούν δυνάμεις και βασίζονται στο ΝΑΤΟ όπως τους παροτρύνουν οι ΗΠΑ.»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr