Τα κορυφαία ενήλικα κινούμενα σχέδια στην pop κουλτούρα

Τα κορυφαία ενήλικα κινούμενα σχέδια στην pop κουλτούρα

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί την τελευταία δεκαετία τι ακριβώς είναι αυτό που έχει κάνει τους ενήλικες να παρακολουθούν σειρές ή ακόμη και ταινίες με ήρωες – κινούμενα σχέδια. Τα καρτούν έχουν κατακλύσει τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όχι όμως όπως κάνουν τα παιδικά κινούμενα σχέδια που όλοι γνωρίζουμε. Καρτούν για ενήλικες όπως το «Bojack Horseman» ή το «Rick and Morty» έχουν δώσει μία νέα ώθηση στο είδος και έχουν μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή μας.

Πολλά από αυτά γίνονται αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των φανατικών ενήλικων οπαδών τους, όταν αρχίζει ή τελειώνει ένας νέος κύκλος. Το «Rick and Morty» καθήλωσε στις ΗΠΑ έως και 2,8 εκατομμύρια τηλεθεατές, ηλικίας από 18 ως 49, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της πιο επιτυχημένης σεζόν του, της τρίτης, το 2017. Αυτό, μάλιστα, αποτέλεσε έμπνευση για τη επιρροή του στην pop κουλτούρα παγκοσμίως: έγινε t-shirt, βρίσκεται σε πίνακες ζωγραφικής, γίνεται online φρουτάκι σε πλατφόρμες παιχνιδιών, όπως η PokerStars Casino, εμφανίζεται σε κούπες για καφέ και τσάι.

Το ίδιο ισχύει και με πολλά άλλα κινούμενα σχέδια, ακόμη και περισσότερο διασκεδαστικά ή «εγκεφαλικά», όπως είναι το «The Simpons». Η δουλειά που γίνεται στο παρασκήνιο για να βγει το τελικό αποτέλεσμα είναι ανάλογη εκείνης μίας κανονικής κινηματογραφικής ταινίας ή μίας τηλεοπτικής σειράς. Οι περισσότερες από αυτές τις δημιουργίες ξεχωρίζουν για το ενήλικο χιούμορ τους, που περιλαμβάνει διασκεδαστικές αλλά και ωμές στιγμές χιούμορ.

Το «Beavis and Butt-Head» καθόρισε τις γενιές της εποχής του MTV, κερδίζοντας περίτρανα τον τίτλο των «αγενών της τηλεόρασης». Η σειρά που αποδομούσε τα βίντεο του MTV και καθήλωσε τους εφήβους τη δεκαετία του ΄90, περιστρεφόταν γύρω από το πόσο ξενέρωτο θεωρούσαν το σχολείο, το να βλέπουν πολλή τηλεόραση και φυσικά γύρω από τον καυστικό σχολιασμό, τα περίεργα αστεία και τα προκλητικά σχόλια. Η σειρά επέστρεψε, με τους πρωταγωνιστές «πιο χαζούς από ποτέ» να μπλέκουν στις πιο γελοίες καταστάσεις.

Η σειρά «Undone» προσφέρει, εκτός από εξαιρετικά γραφικά κινηματογραφικής αισθητικής, μια φοβερά συναισθηματική ιστορία. Η Alma (Rosa Salazar), μία 28χρονη που ζει στο Τέξας, ύστερα από ένα ατύχημα, ανακαλύπτει ότι έχει αποκτήσει μία περίεργη σχέση με τον χρόνο. Η Alma θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της  – τις οποίες είχε και η μητέρα της που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της σε ψυχιατρικό ίδρυμα –  προκειμένου να ερευνήσει τον θάνατο του πατέρα της και να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα που του κόστισε τη ζωή του. Συνδυάζοντας 3D animation, 2D animation και rotoscoping, οι δημιουργοί της επίσης διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων «Bojack Horseman» συνεχίζουν, αποκτώντας όλο και περισσότερους φαν, την πιο ψυχεδελική δραματική σειρά που μπορεί να ψάχναμε.

Το «Archer» θεωρείται μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές των τελευταίων ετών. Αυτό που έκανε το «Archer» τόσο υπέροχο, ήταν ο τρόπος που συνδύασε πολλά διαφορετικά είδη αστείων. Αν και θεωρείται μια παρωδία των ταινιών του Τζέιμς Μποντ, το αποτέλεσμα ήταν να αναδειχθεί ένα από τα πιο αστεία σόου της τηλεόρασης. Η αισθητική από τα 60s και οι επιρροές από την κουλτούρα των 70s συνδυάζονται με τα 80s, την ποπ κουλτούρα, τα επιτυχημένα αστεία, τους φανταστικά στημένους χαρακτήρες, την τεχνολογία του σήμερα και του αύριο και φυσικά με τα ρομπότ, δημιουργώντας σίγουρα μια από τις κορυφαίες κωμικές σειρές της δεκαετίας.

Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην αποδώσουμε φόρο τιμής σε μία από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές στην ιστορία. Οι «Simpsons» προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 και συνεχίζουν να προβάλλονται έως σήμερα σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως, έχοντας αποσπάσει 25 βραβεία Έμμυ και 22 Βραβεία Anny. Ο Γκρέινινγκ οραματίστηκε τους Simpsons όταν έπρεπε να προτείνει μια νέα σειρά κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Κάπως έτσι, γεννήθηκε μια δυσλειτουργική οικογένεια, στην οποία έδωσε ονόματα από τη δική του οικογένεια και στη θέση του εαυτού του, έδωσε το όνομα του Bart, που είναι αναγραμματισμός της λέξης brat (κακομαθημένο). Με περισσότερα από 676 επεισόδια, άπειρες θεωρίες να τη συνοδεύουν, με πιο δημοφιλή εκείνη που τους θέλει να έχουν προβλέψει με λεπτομέρεια πολλά ιστορικά γεγονότα και καλεσμένους όπως οι U2, οι Metallica, ο Μάικλ Τζάκσον και ο Στίβεν Χόκινγκ, οι Simpsons παραμένουν μία από τις πιο ιστορικές σειρές κινουμένων σχεδίων για ενήλικες.