Φαινομενικά εγκαταλελειμμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα κατεστραμμένο κτίριο εργοστασίου στην ανατολική Ουκρανία «ζωντανεύει» τη νύχτα, όταν η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού αναδύεται από τα σπασμένα παράθυρα.

Είναι ένα από τα δύο μεγάλα αρτοποιεία που έχουν απομείνει σε λειτουργία στο τμήμα της περιοχής Ντονιέτσκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Τα άλλα αναγκάστηκαν να κλείσουν επειδή υπέστησαν ζημιές από τις μάχες ή επειδή τους «κόπηκε» το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με έως 12 άτοκες δόσεις!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Το αρτοποιείο στην Kostiantynivka προσάρμοσε το ωράριό του στους… ρυθμούς του πολέμου.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο μεταβαίνουν στη δουλειά τους στις 7:00 το απόγευμα για να αρχίσουν να ζυμώνουν. Μέχρι την αυγή, οδηγοί φορτηγών φτάνουν για να παραλάβουν φρέσκες φραντζόλες ψωμιού για να τις παραδώσουν σε πόλεις και χωριά όπου τα παντοπωλεία συνήθως ανοίγουν μόνο το πρωί, όταν, τις περισσότερες ημέρες, υπάρχει ηρεμία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Ψήνουμε περισσότερο ψωμί τη νύχτα, ώστε να μπορούμε να το διανέμουμε στα καταστήματα το πρωί», λέει ο διευθυντής του αρτοποιείου Oleksandr Milov στο Associated Press.

Το εργοστάσιο ψήνει καθημερινά περίπου επτά τόνους ψωμί, δηλαδή περίπου 17.500 καρβέλια. Το μισό από αυτό πηγαίνει στον ουκρανικό στρατό.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι ήρωές μας τώρα, αλλά η δουλειά μας είναι επίσης σημαντική για τη ζωή της χώρας μας, σε καιρούς πολέμου», λέει η εργαζόμενη Olha Zhovtonozhyk.

Μια άλλη υπάλληλος, η 48χρονη Olena Nahorna, συμφωνεί.

«Δεν φοβόμαστε. Ψήνουμε ψωμί, γιατί ο λαός, ο στρατός μας, οι υπερασπιστές μας, χρειάζονται ψωμί», λέει χαμογελώντας η Nahorna, μετακινώντας τη ζύμη στον φούρνο.

Ένα άλλο εργοστάσιο στην Druzhkivka εξακολουθεί να λειτουργεί, παράγοντας ψωμάκια, φραντζόλες και μπισκότα.

Αλλά τα αρτοποιεία στην Kostiantynivka και την Druzhkivka δεν φτιάχνουν αρκετό ψωμί για τους περίπου 300.000 ανθρώπους που παραμένουν στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της περιοχής του Ντονιέτσκ. Στο νότιο τμήμα της περιοχής, οι επιχειρηματίες φέρνουν ψωμί από τις γειτονικές περιοχές του Ντνιπροπετρόφσκ και της Ζαπορίζια και ορισμένα σούπερ μάρκετ διαθέτουν μικρά αρτοποιεία.

Σημειώνεται, τέλος, πως το αρτοποιείο της Kostiantynivka παρέμεινε ανοιχτό παρά τις πολλές προκλήσεις. Τον Απρίλιο έχασε την παροχή φυσικού αερίου, αλλά οι φούρνοι επαναρυθμίστηκαν ώστε να λειτουργούν με άνθρακα -ένα σύστημα που δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε αυτό το εργοστάσιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.