Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις από την κοινή γνώμη, όχι μόνο γιατί οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί αλλά και επειδή στα νησιά συνεχίζουν να φτάνουν με αυξητικούς ρυθμούς άνθρωποι που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα πολίτες της Χίου αντέδρασαν έντονα κατά του τοπικού βουλευτή απαιτώντας βελτίωση της ακολουθούμενης πολιτικής για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Συμπτωματικά,ο** Νότης Μηταράκης**, το πολιτικό πρόσωπο που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες στη Χίο τοποθετήθηκε επικεφαλής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αιφνιδιαστικά επανασυστήθηκε την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη» έσπευσε να τοποθετηθεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια γκάφα να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται».

Ακριβώς αυτή ήταν η επισήμανση κι άλλου συνεργάτη του πρωθυπουργού ο οποίος σημείωσε στο protothema ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως δεν θα διστάζει να κάνει αλλαγές σε όποιον τομέα διαπιστώνονται καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη δεν έκρυβαν ότι ο πρωθυπουργός ανέμενε ταχύτερες πρωτοβουλίες στο θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας κλειστών κέντρων τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης). Κυρίως όμως με τα κλειστά κέντρα θα επιδιωχθεί η ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και η επιστροφή στις χώρες προέλευσης ή στις χώρες διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

«Οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας θα κατανεμηθούν ισοβαρώς σε όλη τη χώρα, με στόχο το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια» σημείωσε συνεργάτης του πρωθυπουργού και τόνισε ότι «θα εξεταστούν μοντέλα μικρών δομών ώστε να μην δημιουργείται συσσώρευση πληθυσμών» παραλλήλως με την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Νότης Μηταράκης, μέχρι χθες υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων συνεργασίας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Μηταράκης, από τη νέα του θέση ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου καλείται να λειτουργήσει ως μάνατζερ επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μέχρι χθες αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που «διασώθηκε» πολιτικά και διατηρεί το χαρτοφυλάκιο της διεθνούς ενημερώσης για το μεταναστευτικό πρόβλημα, με την ευθύνη της διαμόρφωσης συμμαχιών που θα στηρίξουν το ελληνικό αίτημα για καλύτερη προστασία των ελληνικών συνόρων παράλληλα με προειδοποίηση για τον κίνδυνο ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει δευτερογενείς ροές μεταναστών εάν η Τουρκία συνεχίσει να αποστέλλει μαζικά ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

«Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο, η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά» σημειώνει στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου και προσθέτει: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε».