Το Ταμείο του ΕΣΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», αναμένεται να επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα επτά έτη

Τον δεύτερο γύρο 69 νέων άμεσων επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου μέσω του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Από τη σύστασή του το 2020, το Ταμείο του ΕΣΚ έχει πλέον εγκρίνει 111 επενδύσεις σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς επίσης σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως η υγεία, η κυκλική οικονομία και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT).

Το Ταμείο του ΕΣΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», αναμένεται να επενδύσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα επτά έτη. Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου, που κυμαίνονται από 0,5 έως 15 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία, συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων ύψους έως 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη παρασχεθεί από το μέσο «Accelerator» του ΕΣΚ.

Τα μερίδια ιδιοκτησίας του ΕΣΚ κυμαίνονται από 10% έως 25%. Το Ταμείο του ΕΣΚ αποσκοπεί στην κάλυψη ενός κρίσιμου χρηματοδοτικού κενού και ο κύριος σκοπός του δεν είναι να μεγιστοποιήσει την απόδοση των χρηματοοικονομικών επενδύσεων, αλλά να συμβάλει στην ανάπτυξη των εταιρειών που προωθούν καινοτόμες τεχνολογίες.

Το Ταμείο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενδυνάμωση και τη στήριξη των γυναικών που ιδρύουν επιχειρήσεις, καθώς και στη μείωση του χάσματος καινοτομίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνόκτητη ναυτιλία: Μειωμένη κατά 6,24% η τραπεζική χρηματοδότηση – Στα $49,7 δισ.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πώς ο «πράσινος» leader θα φτάσει στα 10 GW

Mouzenidis Travel: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο – Η αίτηση εξυγίανσης και η δύσκολη επόμενη ημέρα