Τελετές μύησης, σύμβολα, dress code: Τηλεοπτική κάμερα για πρώτη φορά στη Μεγάλη Στοά - Τι λένε οι Μασόνοι της Ελλάδας

Τελετές μύησης, σύμβολα, σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα, αλλά και dress code. Τι είναι ο Τεκτονισμός; Γιατί διακατέχεται από μυστικοπάθεια; Γιατί κάποιοι κατηγορούν τους Μασόνους; Για ποιον λόγο η Ορθόδοξη Εκκλησία τον χαρακτηρίζει ως αίρεση;

Τηλεοπτική κάμερα μπήκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος που είναι στο κέντρο της Αθήνας, προβάλλοντας τα άδυτα της ελληνικής Μασονίας. Ο Αντώνης Σρόιτερ και η Αυτοψία γνώρισαν από κοντά τους Τέκτονες.

Ο «Θεράποντας» που αποφασίζει ποιος θα μπει στο κτίριο

Η Μεγάλη Στοά έχει αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κάγκελα, κάμερες ασφαλείας, μαγνητικές πόρτες και πολλά ακόμη. Αυτά υπάρχουν κυρίως για να αποφύγουν τους αδιάκριτους, λένε.

Μάλιστα, στην είσοδο υπάρχει ο «Θεράποντας», που αποφασίζει ποιος θα μπει και ποιος όχι. Εκτελεί ρόλο θυρωρού επί της ουσίας και αποφασίζει ποιος θα μπει και ποιος όχι στη Στοά. Απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε δεν είναι μέλος της Στοάς, όπως λέει, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο dress code, με το κοστούμι να είναι απαραίτητο για την είσοδο.

Τα σύμβολα και οι τελετές στη Μεγάλη Αίθουσα

Στη συνέχεια, ο κοσμήτορας Ανδρέας Κυριαζής υποδέχθηκε τον Αντώνη Σρόιτερ στη Μεγάλη Αίθουσα της Στοάς. Είναι ο χώρος που αποτελεί την καρδιά της Στοάς και εκεί γίνονται όλες οι τελετές.

«Ο ρόλος του κοσμήτορα είναι ένας διοικητικός ρόλος καθώς στηρίζει το έργο της Μεγάλης Στοάς και το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι οι πνευματικές κατευθύνσεις για να συμβουλεύουμε τους αδερφούς», δήλωσε αρχικά.

Ως προς το ποιοι κάθονται σε εκείνο το υψηλότερο επίπεδο της αίθουσας, ο κοσμήτορας λέει: «Εδώ κάθεται ο Σεβάσμιος (πρόεδρος) και πρώην Σεβάσμιοι». Δίπλα του βρίσκεται ένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, αλλά και ένας γνώμονας, με τον ίδιο να εξηγεί πως αντιστοιχεί στην «ηθική συμπεριφορά του κάθε Τέκτονα, την εξέλιξη και την αυτοπειθαρχία».

Σχετικά με το... διάσημο μάτι, όπως λέει, πρόκειται για τον «Παντεπόπτη οφθαλμό. Είναι η θεϊκή δύναμη, αυτός που βλέπει τα πάντα και βέβαια τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από την αντίληψή του». Μετά, επεξηγεί και άλλα σύμβολα πριν φτάσει στην ελληνική σημαία που βρίσκεται επίσης εκεί με τον ίδιο να λέει ότι μετά από κάθε τελετή, όλοι τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.

Ο Κοσμήτορας περιγράφει επίσης ότι ο κάθε συμμετέχων εισέρχεται στην αίθουσα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τον βαθμό του. Οι τρεις βασικοί βαθμοί του τεκτονισμού είναι οι μαθητές, οι εταίροι και οι διδάσκαλοι. Άπαντες έχουν το ξίφος τους στη θέση του, που συμβολίζει το εργαλείο που θα του δώσει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί και να ακούσει τη διδασκαλία. Το μόνο ξίφος που διαφέρει είναι του Σεβάσμιου.

Στην είσοδο της αίθουσας υπάρχουν δύο στύλοι που συμβολίζουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, ενώ πλάι τους είναι δύο λίθοι. Ο ένας ακατέργαστος που συμβολίζει, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα, την πρότερη κατάσταση όποιου γίνεται μέλος της Στοάς και ακόμα ένας τέλειος κυβικός λίθος που συμβολίζει το αποτέλεσμα.

Ο ηγέτης των Μασόνων, Μιχαήλ Ματτέ

Η εκπομπή βρέθηκε και στο γραφείο του ηγέτη των Ελλήνων Μασόνων, Μιχαήλ Ματτέ. Είναι ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Ο ίδιος μιλά για την ιστορία των Μασόνων και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη φιλοσοφία.

«Απευθυνόμαστε στους πάντες», λέει. «Το αίτημα για να μπει κάποιος στη Στοά, το κάνει ο ενδιαφερόμενος ο οποίος για να μυηθεί θα περάσει από δοκιμασίες και ελέγχους. Αυτός ζητά να μπει. Εμείς αρκούμαστε να είναι ένα άτομο καλής μαρτυρίας».

Στις τεκτονικές στοές δεν υπάρχουν γυναίκες, ενώ όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος «δεν θεωρούμε υποδεέστερες τις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με την παράδοση είναι μια αντρική παράδοση».

«Δεν θα θέλαμε κάποιος που επιδιώκει να έρθει για να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε. Δεν θέλουμε κάποιον που έχει διαπράξει αδικήματα, που έχει κάνει κακό. Και κυρίως δεν θέλουμε κάποιον που έχει κακή σχέση με την οικογένειά του» δηλώνει ο Μιχαήλ Ματτέ.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες κάποιου από τη στιγμή που θα μπει στη Στοά, λέει ότι «αρχικά θα έρχεται μια φορά την εβδομάδα για να παρακολουθεί εργασίες και σταδιακά να ανέλθει στους βαθμούς και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν αυτές οι ημέρες να πληθαίνουν».

Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως λειτουργούν κρυφά, ο κ. Ματτέ είπε πως δεν αποφεύγουν τη δημοσιότητα, απλά δεν την επιλέγουν.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στους τέκτονες που ανακοινώθηκαν μετά θάνατον με τα ονόματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Νίκου Καζαντζάκη να αναφέρονται.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Κιρ Στάρμερ: Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Οι αλλαγές στη χώρα θα ξεκινήσουν άμεσα»

316bbc90-54a9-4864-aa61-4237e63d2b49.jpg

Σοβαρό σκάνδαλο με την Nestle Γαλλίας: Κατηγορείται για μολυσμένες πίτσες και τον θάνατο δύο παιδιών

aeb20139-2419-4c33-817d-a379447b33f2.jpg

Με καθυστέρηση αλλά φύσηξε… ούριος άνεμος στο πλοίο από Θεσσαλονίκη για Σποράδες - Πού κυμαίνονται οι τιμές των εισιτηρίων

216a0a74-596c-4a47-86cc-78e820ee0b3f.jpg

Δυσάρεστα νέα για την Kris Jenner: Αποκάλυψε ότι έχει όγκο στις ωοθήκες - Θα υποβληθεί σε επέμβαση

1a0bd019-8697-4ed3-be96-235d1615ba26.jpg