Οικονομία Κόσμος ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tέλος στις «καλές σχέσεις» Μόσχας Άγκυρας – Νέα «κεραμίδα» στο κεφάλι του Ερντογάν


Αντίο και στο ρωσικό φυσικό αέριο...
Οι ειδικοί του ΟΗΕ ερευνούν τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες σχετικά με την μεταφορά 8 ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών- 2 Sukhoi 24 και 6 Mig 29 από την βάση Hmeimim της Συρίας στο Τομπρούκ της Λιβύης για την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA (ΕΔΩ).
Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα έχουμε ακόμα μία ένδειξη ότι παρά τις διπλωματικές, στρατηγικού τύπου, επαφές Μόσχας- Αγκυρας, οι δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πολυετή πόλεμο στη Συρία, κλιμακώνουν την σύρραξη ΚΑΙ στα πεδία μάχης της Λιβύης, με την απευθείας αντιπαράθεση να γίνεται όλο και πιο ορατή.
Υπάρχει όμως ακόμα και ένας τομέας που δείχνει πως οι σχέσεις των δύο χωρών γκρεμίζονται, εκείνος της γεωοικονομίας.
Εν μέσω της τουρκικής οικονομικής κρίσης και των ψυχρών σχέσεων με τη Μόσχα, που οδηγούν σε αντιπαράθεση του τουρκικού και ρωσικού στρατού στην Συρία και μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner από την μια και ισλαμιστών τουρκόφιλων μισθοφόρων από την άλλη, στην Λιβύη, μειώνονται δραστικά οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στα τέλη Μαρτίου, οι προμήθειες της Gazprom προς την τουρκική κρατική Botas και σε άλλες ιδιωτικές τουρκικές επιχειρήσεις κατέρρευσαν στα 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία.
Κάποτε, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom. Οι Τούρκοι φέρονται να αντικαθιστούν το ρωσικό αέριο με το υγροποιημένο (LNG), ωστόσο, μάλλον δεν συγκρίνεται σε ποσότητες με εκείνο της Ρωσίας.
Ο εφοδιασμός της Gazprom στην τουρκική αγορά κατέρρευσε κατά 35% πέρυσι, σε 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα -το χαμηλότερο σε περισσότερα από 10 χρόνια.
Συνεπώς, οι TurkStream και Blue Stream συνολικής χωρητικότητας 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων παρέμειναν μισοάδειοι.
Υπάρχει βέβαια σύμβαση με την κρατική Botas, για 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, η οποία λήγει όμως το 2021 και η Άγκυρα σκοπεύει να ζητήσει καλύτερες τιμές από την Gazprom, με αφορμή τον κορωνοϊό.
Η ρωσική εταιρεία, ωστόσο, δεν δείχνει και τόσο ζεστή και ετοιμάζεται για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην τουρκική αγορά.
Η τουρκικός μεγαλοιδεαϊτισμός σε Συρία και Λιβύη, ο υπόγειος πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας (ΕΔΩ) αλλά και η πολιτικοοικονομική κρίση της γείτονας οδηγούν της ρώσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την Άγκυρα.
ΥΓ. Πληροφορίες αναφέρουν πως Ρώσοι ειδικοί αποκάλυψαν πως οι S-400 που έδωσαν στην Τουρκία (ακόμα δεν είναι λειτουργικοί λόγω κορωνοΊούς, εκκρεμοτήτων παραδόσεων υλικού, άγνωστο πότε και αν θα πραγματοποιηθούν, κτλ.) δεν μπορούν να πλήξουν ρωσικά μαχητικά. Λογικό και αναμενόμενο…