Τεράστιο πρόβλημα η στέγαση στα Χανιά – Φέτος οι περισσότερες παραιτήσεις εκπαιδευτικών

Το ζήτηµα της στέγασης για εκπαιδευτικούς, γιατρούς φοιτητές και λοιπούς στην πόλη των Χανίων έθεσε προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δηµοτικού Συµβουλίου Χανίων που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, η “Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων”.



Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Πρέντζας εκ μέρους της ΕΛΜΕ Χανίων, ”φέτος έιχαμε τις περισσότερεες παραιτήσεις εκπαιδευτικών στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα, ο δήμος να πάρει πρωτοβουλίες για να ελφρύνει την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών. Αυτή η κατάσταση έχει άμεσες επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών σας”.
Αναλυτικά η ερώτησηπου έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Μπάµπης Λουτσέτης:
«Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η δυσκολία εξεύρεσης στέγης για ενοικίαση στα Χανιά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούµενο, καθιστώντας τη πόλη ως τη λιγότερο φιλόξενη πόλη για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη. Αποτελεί ανυπέρβλητο εµπόδιο για τις σπουδές των φοιτητών και για την αξιοπρεπή και οικονοµικά βιώσιµη διαµονή των εργαζόµενων στα Χανιά, που µε µισθούς πείνας καλούνται να δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήµατός τους για τη διαµονή τους, γεγονόςπου τους οδηγεί ακόµα και σε µαζικές παραιτήσεις. (776 ευρώ είναι ο πρώτος µισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού και 950 ευρώ ο πρώτος µισθός αναπληρωτή). Αποτελεί βασικό λόγο της διαρροής και έλλειψης σηµαντικών επαγγελµατιών υγείας και εκπαίδευσης από την πόλη µας. Αυτή η οξυµένη κατάσταση για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά γίνεται ανυπόφορη,µε βάση και το συνολικό κόστος στέγασης, δηλαδή συµπεριλαµβανοµένων των λογαριασµών κοινής ωφέλειας, ιδιαίτερα το κόστος της Ενέργειας», αναφέρει εισαγωγικά η ερώτηση.
Επιπλέον, ο κ. Λουτσέτης πρόσθεσε: «Η απουσία του δημάρχου σήμερα δε βοηθάει. Ωστόσο, θέλουμε να αναφέρουμε ότι δηµόσια κτίρια που ανήκουν στους ∆ήµους, στην Περιφέρεια ή ευρύτερα στον δηµόσιο τοµέα και µάλιστα µε ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ιστορία και αξία, (πχ πρώην Ψυχιατρείο στα Χανιά, κλπ) καταρρέουν αντί να αξιοποιούνται για την στέγαση εκπαιδευτικών, υγειονοµικού προσωπικού και άλλων εργαζοµένων».
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Λουτσέτης ρώτησε την δημοτική αρχή αν θα προχωρήσει στα παρακάτω:
1.Δηµιουργία ειδικού γραφείου Στέγασηςστο Δήµο µε σκοπό την σε πραγµατικό χρόνο καταγραφή του οικιστικού αποθέµατος που διατίθεται για βραχυχρόνια και µακροχρόνια µίσθωση, των τιµών ενοικίων, του αριθµού των µόνιµων και νέων κατοίκων που αναζητούν κατοικία, καθώς και την νοµική υποστήριξη των µόνιµων κατοίκων που υπόκεινται σε παράνοµες εξώσεις και εκβιαστικές πρακτικές.
2.Επανασύσταση της Επιτροπής Δηµοτικής Περιουσίαςµε σκοπό την καταγραφή για αξιοποίηση όλων των κτιρίων που ανήκουν στο Δήµο και άλλους δηµόσιους φορείς, καθώς και κατοικιών που είναι κλειστές επί µακρό χρονικό διάστηµα. Εύρεση ικανών εκτάσεων του δήµου ή άλλων δηµόσιων φορέων µε σκοπό τη αξιοποίησή τους για δηµιουργία κοινωνικής κατοικίας.
3. Απαγόρευση πλειστηριασμού των κατοικιών
Τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Πρέντζας εκ μέρους της ΕΛΜΕ ”ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία που πήρε η Λαική Συσπείρωση, γιατί είμαστε ένας κλάδος που πληττόμαστε από όσα ανέφερε ο κ. Λουτσέτης. Πρώτος μισθός ενός πρωτοδιόριστου είναι 776 ευρώ και είναι δύσκολη η ανεύρεση στέγης. Ο δήμος θα θέλαμε να κάνει κάτι, φέτος έιχαμε τις περισσότερεες παραιτήσεις εκπαιδευτικών στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα, ο δήμος να πάρει πρωτοβουλίες για να ελφρύνει την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών. Αυτή η κατάσταση έχει άμεσες επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών σας, εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας χάνονται καθημερινά γιατί εκπαιδευτικοί δε μπορούν να ζήσουν στα Χανιά”.
Εκ μέρους των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Μαράκης ανέφερε ότι η κατάσταση με το θέμα της στέγασης έχει φτάσει στο αποχώρητο και πολλοί φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους. ”Θα θέλαμε να μας πει ο δήμος τι κτίρια διαθέτει και ποια μπορούν να διατεθούν για τους φοιτητές”.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χαζιράκης από την πλευρά του δήμου Χανίων τόνισε: ”Το ζήτημα αυτό είναι όντως τεράστιο και απασχολεί όλους εμάς καθημερινά, το βιώνουμε και στα σχολεία με τα παιδιά μας όταν δεν υπάρχουν καθηγητές για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, όταν οι γιατροί δεν είναι αρκετοί στο νοσοκομείο, όταν μαθαίνουμε ότι φοιτητές δεν έρχονται στα Χανιά λόγω του κόστους ζωής.Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα και τα Χανιά λόγω και του υπερτουρισμού. Καλούμαστε με τα μέσα που μας παρέχει ο νόμος να συνδράμου όπως μπορούμε. Καταρχάς να πω για την πολεοδομία, ότι προσπαθούμε να συνδράμουμε βάζοντας τα ξεχασμένα σχέδια πόλης να μπορέσει να οικοδομήσει την πρώτη του κατοικία, δυνατότητα περισσότερων επιλογών, να αρχίσουν να μειώνονται τα ενοίκια, έχουμε μειωμένα τέλη για τους φοιτητές, υπάρχει ο ξενώνας αστέγων, έχει δρομολογηθεί η καινούρια δομή στην Ρεγγίνα, έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό που οι μελέτες στον τελευταίο όροφο θα διαμορφωθεί χώρος για την ολοήμερη παραμονή των αστέγων.Ούτε εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το θέμα των αστέγων, υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις του δημάρχου στην ΠΕΔ Κρήτης, πολλοί δήμοι αντιμετωπίζουν το θέμα της στέγασης, προσπαθούμε μέσω της ΠΕΔ να δώσουμε μία λύση κεντρικά. Το αίτημα για ειδικό γραφείο στέγασης στον δήμο, δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς καλούμαστε να φτιάξουμε έναν φορέα που δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν υπάρχει. Μπορούμε να αξιολογούμε σαν δήμο παράνοη έξωση; Δεν γίνεται αυτό, ο δικηγορικός σύλλογος μπορεί να το κάνει δωρεάν ο δήμος όχι δε μπορεί να το αναλάβει”.
Η κα. Ζερβουδάκη για τους αστέγους υπογράμμισε: ”Μία από τις πρώτες σκέψεις μας σαν δημοτική αρχή ήταν πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους αστέγους, έτσι δημιουργήσαμε το κοινωνικό πλυντήριο-κομμωτήριο. Στην Αφεντούλιεφ και στις άλλες δημόσιες τουαλέτες του λιμανιού, είναι ανοιχτά ώστε να μπορούν να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι. Στη Ρεγγίνα θα γίνει ένας χώρος διημέρευσης, έχουμε προσεγγίσει όλους τους αστέγους της πόλης, η πλειονότητα αυτών δε θέλει να μείνει στο καταφύγιο ούτε για έναν ύπνο, είναι άνθρωποι ψυχικά ασθενείς ή εξαρτώμενα άτομα”.
Ο κ. Αλόγλου από την πλευρά του ανέφερε: ”Όταν μιλάμε στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να έχουμε έναν λόγο που βασίζεται στη νομοθεσία και να προασπίζεται τα δικαιώματα του δήμου και των δημοτών και κάνει τοποθετήσεις τις οποίες οι νομοθεσία μπορεί να υποστηρίξει. Το να ερχόμαστε και να κάνουμε έναν πολιτικό λόγο ο οποίος είναι ουτοπικός και είναι αρεστός αυτό με μία λέξη το χαρακτηρίζει ως μικροπολιτική. Αυτό έγινε σήμερα και γίνεται εδώ”.