Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με τους αγρότες. Από τις αποφάσεις κρίνεται η συνέχεια των κινητοποιήσεων

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με τους αγρότες. Από τις αποφάσεις κρίνεται η συνέχεια των κινητοποιήσεων

Συνάντηση με τους 15 εκπροσώπους τωναγροτικώνμπλόκωνστο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Είναι πρόθεσή μου να σας ακούσω και να βρούμε λύσεις”, είπε ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του.

Η εμπλοκή τουΚυριάκου Μητσοτάκηείναι ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση, τόσο με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, όσο και με συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα που αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να…συναντήσει τους αγρότες στη μέση των αιτημάτων τους. Η πιο εμπροσθοβαρής επιστροφή τουΕΦΚστοαγροτικό πετρέλαιοτης χρονιάς, σε ποσοστό 30-40%, έχει πρακτικά προεξοφληθεί, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για τορεύμα. Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι ο ρόλος τηςΔΕΗ, η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγρότες στην περιοχή του 15%, ου μην και παραπάνω. Αυτή η γενναιότερη έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας και μένει να φανεί αν θα εκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, πέρα από τους «παραγωγικούς», δηλαδή από Μάιο ως Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουprotothema.gr, πάντως, η κυβέρνηση δεν θα μείνει σε αυτά τα άμεσης εφαρμογής μέτρα, καθώς μελετάται μια πιοσυνολική παρέμβασηπου θα αφορά στονΕΦΚγια το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, υπό την έννοια ότι ο φετινός είναι ο τρίτος χρόνος που ο φόρος επιστρέφεται. Συνεπώς, μια πιο μόνιμη παρέμβαση θα είναι ανακούφιση για τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα, προφανώς θα γίνει συζήτηση για τα πιο «μεγάλα» θέματα, όπως η εφαρμογή και οι τροποποιήσεις στηνΚοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Στις 13:00, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των μπλόκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ραντεβού με το προεδρείο τηςΕθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμώνπου, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τους πιο θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και όχι για ad hoc εκπροσώπους, όπως στην περίπτωση αυτών των αγροτών που προέρχονται από τα μπλόκα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι τωναγροτώνθα επιστρέψουν στα μπλόκα για διαβούλευση με τους συναδέλφους τους.Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στο Μαξίμου σήμερα θα βρεθούν οι εξής:Σωκράτης Αλειφτήρας(Λάρισα),Διαμαντής Διαμαντόπουλος(Σέρρες),Κωνσταντίνος Καναβίδης(Έβρος),Σάββας Κεφαλάς(Λιβαδειά),Νίκος Κούτρας,Χρήστος Λυγδής(Φθιώτιδα),Ρίζος Μαρούδας(Λάρισα),Γιάννης Παναγής(Σέρρες),Χρήστος Πάντζιος(Αλμυρός),Ευάγγελος Παπαγιαννούλης(Κιλελέρ),Γιάννης Σδράλης(Τρίκαλα),Γιώργος Σιδηρόπουλος(Πέλλα),Κώστας Τζέλλας(Καρδίτσα),Χρήστος Τσιπέλης(Ορμύλια Χαλκιδικής) καιΚώστας Χατζηπαραδείσης(Λαγκαδάς).

Από κυβερνητικής μεριάς και ειδικά από το Μαξίμου θα είναι παρόντες ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείουΓιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί ΕπικρατείαςΜάκης ΒορίδηςκαιΣταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΠαύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Αγροτικής ΑνάπτυξηςΛευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΘεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός ΟικονομικώνΘάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που έχει την ευθύνη της πρώτης αρωγήςΧρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑΑνδρέας Λυκουρέντζος.