Θα ενισχυθεί το οφθαλμολογικό τμήμα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Θα ενισχυθεί το οφθαλμολογικό τμήμα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Τα πρώτα οφθαλμολογικά χειρουργεία μετά από 27 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Συγκεκριμένα, η οφθαλμίατρος και Επιμελήτρια Α΄ στο οφθαλμολογικό τμήμα του ΓΝΑΝ Αλεξάνδρα Τριβλή με τη βοήθεια των υπερσύγχρονων μηχανημάτων (ειδικό μικροσκόπιο κλπ.) και των απαιτούμενων αναλώσιμων υλικών που έχει προμηθευτεί το ίδρυμα από την προηγούμενη περίοδο πραγματοποιήσε χειρουργικές επεμβάσεις για καταρράκτη ματιών (ή αλλιώς χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης φακών), παρουσία και της εξειδικευμένης Συντονίστριας Διευθύντριας του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείο της Νέας Ιωνίας στην Αττική Χρύσας Τερζίδου.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Τριβλή, σε πρώτη φάση θα γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις για καταρράκτες, εξυπηρετώντας ασθενείς όχι μόνο από την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, του Μεραμπέλλου και του νομού Λασιθίου, αλλά ενδεχομένως, δυνητικά, και από άλλα μέρη της Κρήτης, αφού σε πολλά άλλα Νοσοκομεία παρατηρείται μεγάλη αναμονή (που φθάνει μέχρι και 1,5 χρόνο!) για οφθαλμολογικές επεμβάσεις.

Αφ’ ότου η όλη διαδικασία αρχίσει να κυλά ομαλά και μπει σε μια σειρά θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μελλοντικά να αντιμετωπίζονται και τραύματα τα οποία δεν απαιτούν εξειδικευμένους γιατρούς που υπάρχουν μόνο στο Ηράκλειο. Ήδη, όπως λέει η οφθαλμίατρος, περιστατικά τραυμάτων από τροχαία κλπ. (θλαστικά, συρραφές) εξυπηρετούνται στο ΓΝΑΝ. Ελπίζει να μπορέσει το Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα να καλύψει και τα γλαυκώματα, κομμάτι στο όποιο η ίδια έχει εξειδίκευση «και στο οποίο πάσχει πάρα πολύ ο νομός», όπως αναφέρει η κ. Τριβλή.

Η κ. Τριβλή θέλησε και να ευχαριστήσει τη Διοίκηση και την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου για όλη τη στήριξη, «γιατί τη θέληση να κάνει ένα χειρουργείο θα μπορούσε να την έχει οποιοσδήποτε γιατρός, το να στηριχθεί σε όλα τα βήματα, από την καθημερινότητα των ιατρείων, πόσο καλά μηχανήματα θα έλθουν και όχι μόνο τα πιο οικονομικά, τα αναλώσιμα υλικά (μικροσκόπιο, εργαλεία, ενθέματα, φακοί, φάρμακα κά.) που θα προμηθευτούμε, ο,τιδήποτε χρειάστηκα, με στήριξαν και πήραμε τα καλύτερα για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς».

Όποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να κλείσει είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά αρχικά ραντεβού για εξέταση στο οφθαλμολογικό τμήμα του Νοσοκομείου και εφ’ όσον η ιατρός κρίνει ότι χρειάζεται τον κατευθύνει στο χειρουργείο.

Ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Μανώλης Ανδρεαδάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην κ. Τριβλή (που υπηρετεί τρία χρόνια στο Νοσοκομείο, τα δύο ως επικουρικός και πλέον ως μόνιμη) για τη συμβολή της στην επανεκκίνηση των τακτικών οφθαλμολογικών χειρουργείων.

Τονίζει ότι ουσιαστικά πρόκειται για τις πρώτες οφθαλμολογικές επεμβάσεις στο ΓΝΑΝ μετά από το μακρινό 1997. «Τα τελευταία χειρουργεία έγιναν το ‘97 καθώς παρ’ ότι υπήρχε η δυνατότητα στην πορεία να γίνουν αυτά μπλόκαραν από κάποιους. Με τον ερχομό της κ. Τριβλή είχαμε βάλει στόχο να ξεκινήσουν τα τακτικά οφθαλμολογικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο, ξεκινώντας ουσιαστικά τον εξοπλισμό της κλινικής από το μηδέν. Με τη μεγάλη συμμετοχή και τη θέληση της κ. Τριβλή προχώρησαν οι διαδικασίες και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι και ιατροτεχνολογικά να ξεκινήσουμε».

Τονίζει μάλιστα ότι ελλείψει και ειδικών γιατρών για το γλαύκωμα στην Κρήτη, το ΠΑΓΝΗ ζήτησε να συνδράμει η κ. Τριβλή που έχει αντίστοιχη εξειδίκευση -κάτι που τελικά δεν θα ευοδωθεί καθότι δεδομένου του φόρτου εργασίας στο ΓΝΑΝ δεν έχει τον χρόνο.

Ο κ. Ανδρεαδάκης τονίζει ότι σκοπός της Διοίκησης είναι στο ΓΝΑΝ να έλθει και άλλος οφθαλμίατρος προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το οφθαλμολογικό τμήμα. Αλλά και να συνδράμει στο έργο της κ. Τριβλή, που πέραν των πολλών ραντεβού, που έχει να διαχειριστεί βλέπει και ακόμη περισσότερα περιστατικά εκτός ραντεβού. Πιθανότατα αυτός θα είναι επικουρικός, αφού οι διαδικασίες για να προσληφθεί μόνιμος θα απαιτήσουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα αρχικά θα τρέξουν fast track διαδικασίες για να έλθει οφθαλμίατρος ως επικουρικός.

Σύμφωνα με την κ. Τριβλή, εφ’ όσον αυτό επιτευχθεί, «θα έχουμε μια κλινική που και θα μπορεί να εξυπηρετεί διπλάσια περιστατικά και που θα έχει π.χ. και ένα εξειδικευμένο τμήμα για το βυθό. Πάντα για παράδειγμα, όταν έλθει ένα πολύ μεγάλο τραύμα ή μία αποκόλληση, θα πάει στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί γι’ αυτά και οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι πολύ συγκεκριμένοι σε όλη την Ελλάδα».

Τα συγχαρητήριά του προς την κ. Τριβλή και την ευχαρίστησή του που μετά από 27 χρόνια θα λειτουργήσουν στο ΓΝΑΝ οφθαλμολογικά χειρουργεία εκφράζει μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Θόδωρος Κατάσος. «Ενώ είχαμε κάνει τόσες πολλές προσπάθειες για να συνεχίσει το οφθαλμολογικό να χειρουργεί, επιτέλους βρέθηκε η εξαίρετη συνάδελφος, η οποία το ανέλαβε και από το μηδέν προχώρησε στο στήσιμο του τμήματος, παίρνοντας με τη βοήθεια της Διοίκησης όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και τα αναλώσιμα υλικά», αναφέρει.

Επιπλέον, ο κ. Κατάσος σημειώνει ότι η κ. Τριβλή «είναι μια εξαίρετη γιατρός που αποτελεί κόσμημα και που τα χειρουργεία τα κάνει με απόλυτη ασφάλεια». Αλλά και επισημαίνει πως «όσοι ασθενείς έλθουν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για οφθαλμολογικό χειρουργείο θα έχουν την απόλυτη ασφάλεια».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ