Θυελλώδης η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος! Ναι υπό όρους στην διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας

Θυελλώδης η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος! Ναι υπό όρους στην διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας

Γεμάτη εντάσεις ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που είχε ως θέμα συζήτησης την έκφραση γνώμης για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας, κυρίως δε για τα σημεία που ο ΑΔΜΗΕ έχει “μαρκάρει” για να μπουν οι πυλώνες υψηλής τάσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου έδωσε το “παρών” στη συνεδρίαση. Δεν έλειψαν πάντως και στιγμές που ο κ. Κουκιανάκης ήρθε σε αντιπαράθεση με συναδέλφους τους, όπως για παράδειγμα τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, με τον οποίο είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση, εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ΠΕΔ Κρήτης.

Τα δυο πρώτα βασικά θέματα για τα οποία κλήθηκε η επιτροπή να εκφράσει άποψη επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν:

«1. Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 4393/28-12-2023 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

2. «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης», σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΔΙΠΑ 15360/1011/12-2-2024 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας – ΔΙΠΑ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή ήταν αρνητική, όπως και για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε ορεινές περιοχές που είναι στο δίκτυο «Natura» , π.χ. Αποκόρωνας, Σφακιά κ.α και αυτό θα διαβιβαστεί και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας, η Επιτροπή ήταν θετική υπό όρους, με απαράβατο όρο την υπογειοποίηση του καλωδίου υψηλής τάσης σε κατοικημένες περιοχές και μέσα σε οικιστικό ιστό.

Παράλληλα, ζητείται από τον ΑΔΜΗΕ τεκμηριωμένη απάντηση για την αναγκαιότητα του έργου,όπως και να εξεταστούν κοστολογημένα και τεκμηριωμένα εναλλακτικές λύσεις, όπως ολική υπογειοποίηση ή πόντιση του καλωδίου.