Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή των αναδρομικών αρχικά μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και τις κύριες συντάξεις, χωρίς ωστόσο, να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για τον τρόπο χορήγησης

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη Πέμπτη θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόδοση των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους δικαιούχους συνταξιούχους. Η «λύση», μάλιστα θα είναι οριζόντια για όλους τους συνταξιούχους, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει ένα νέο κύμα προσφυγών στα δικαστήρια που συνεπάγεται και πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή, στην παρούσα χρονική συγκυρία, των αναδρομικών μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και για τις κύριες συντάξεις, χωρίς ωστόσο, να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σε σχέση με τον τρόπο χορήγησης του ποσού προς τους δικαιούχους, που θα εξαρτηθεί από το τελικό κόστος της παρέμβασης.

Οπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, εάν το ποσό περιορίζεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ, το πιθανότερο είναι η καταβολή να γίνει άμεσα και εφάπαξ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, που δεν θα έχουν να σηκώσουν το βάρος των συνεπειών του κοροναϊού.

Ωστόσο, αν είναι πολύ μεγαλύτερο, τότε η πληρωμή θα γίνει σε βάθος χρόνου και σε δόσεις.

Το βασικό σενάριο έλεγε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή των αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή όχι, αλλά σε βάθος εξαετίας, σε δύο εξάμηνα ανά έτος, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στήριξη της εργασίας

Η δεύτερη κρίσιμη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η στήριξη της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα προωθηθούν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βελτιώσει το σκέλος που αφορά την επιδότηση από το κράτος κατά 60% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά τις ημέρες που δεν απασχολούνται, καθώς οι εργοδότες, με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιβαρύνονται χωρίς να έχουν προσφορά εργασίας. Ετσι, η κάλυψη σχεδιάζεται να φτάσει στο 100%.

Κατά τις ίδιες πηγές, στα «σκαριά» βρίσκεται και ένα πρόγραμμα επιδότησης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.