Με μία θρασύτατη ανακοίνωση προσπαθεί η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ» να δικαιολογήσει την αστυνομική βία κατά κατοίκων στην Τήνο, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, δίπλα σε παραδοσιακό οικισμό.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η εταιρεία, ένας εκ των συγκεντρωμένων στο σημείο μπήκε στην καμπίνα μπετονιέρας και πήρε το κλειδί, την ίδια ώρα που άλλοι κάτοικοι είχαν ξαπλώσει μπροστά στις ρόδες του οχήματος.

Με το σκεπτικό της εταιρίας καλώς εκείνη την στιγμή «ενεργοποιήθηκαν» τα ΜΑΤ (εφόρμησαν δηλαδή και ξυλοκόπησαν τους κατοίκους) «με προφανή σκοπό να αποτρέψουν διαφαινόμενη τραγωδία, πρωτίστως για τους ίδιους τους διαδηλωτές».

Με λίγα λόγια οι κάτοικοι ξυλοκοπήθηκαν γιατί κινδύνευαν από μία ακίνητη μπετονιέρα χωρίς κλειδιά.

Φωτογραφίες από την ομάδα στο facebook: «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων και η αντίστοιχη της εταιρείας μοιράζονται ορισμένες διατυπώσεις, προκαλώντας ερωτήματα για το αν ο συντάκτης των ανακοινώσεων είναι ο ίδιος.

Τέλος η εταιρεία κάνει λόγο για γενικευμένη διάθεση επικράτησης του δίκιου του διαδηλωτή σε βάρος των αποφάσεων της δικαιοσύνης ενώ δικαιολογεί πλήρως την στάση της αστυνομίας, κατηγορώντας παράλληλα τα ΜΜΕ για «συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς και δημοσιεύματα σε βάρος της εταιρείας».

Είναι ωστόσο γεγονός ότι η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι είναι εφοδιασμένη με θετικής αποφάσεις της τότε τοπικής αυτοδιοίκησης (2004), ενώ δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τη στάση του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Τήνου κ. Κροντηρά, αλλά και αρκετών μελών του τότε δημοτικού συμβουλίου που ενώ είχαν ψηφίσει ομόφωνα υπέρ του έργου, πλέον ειναι αντίθετοι και συμμετέχουν στις διαμαρτηρίες.

Υπενθυμίζεται μετά της πρωτοφανείς για το νησί σκηνές βίας, ακολούθησαν προσαγωγές. Έξω από το Α.Τ. Του νησιού, συγκεντρώθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης πλήθος κόσμου, ώσπου τελικά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε σε σημείο της χώρας Τήνου γενική συνέλευση των κατοίκων με μεγάλη συμμετοχή, ώστε να συναποφασισθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Αστυνομικοί: Επαγγελματίες οι συνάδελφοι, τους ευχαριστούμε για την ψυχραιμία τους

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για επαγγελματική και ψύχραιμη συμπεριφορά των συναδέλφων τους στο σημείο, οι οποίοι όπως λένε δέχθηκαν επίθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

Σε συνέχεια των επεισοδίων, τα οποία έλαβαν χώρα στην Τήνο, την 20η Μαΐου 2020, κατόπιν διαδηλώσεων σε βάρος του Έργου της εταιρείας μας στη θέση «ΠΡΑΣΣΑ», αλλά κυρίως των σχετικών δημοσιευμάτων, προς πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών, αναφέρουμε τα εξής:

Η εταιρεία μας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» τυγχάνει κάτοχος όλων των νομίμων αδειών για την ανέγερση ενός μικρού Αιολικού Πάρκου στην ανωτέρω θέση με ισχύ μόλις 1,8MW, με τρεις μόνο (3) Ανεμογεννήτριες -τις μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες.

Στο πλαίσιο της αδειοδότησης, εξασφαλίσθηκε μια σειρά γνωμοδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και οι θετικές, ομόφωνες και ανεπιφύλακτες γνώμες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, ήτοι:

Τα ανωτέρω, εκφράζουν θεσμικά στον μέγιστο βαθμό την ομόφωνη θετική στάση της κοινωνίας και αποτέλεσαν την βάση για το αιολικό μας πάρκο. Χωρίς αυτά, δεν θα είχαμε καν μπει στην διαδικασία ανάπτυξης και εγκατάστασής του.

Η εταιρεία μας, ως τοπική μικρή εταιρεία, σέβεται το περιβάλλον των νησιών μας, και έχει επανειλημμένα ήδη δηλώσει, ότι η επιβεβλημένη ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από μικρά έργα όπως και το παρόν, που βρίσκονται σε αντιστοιχία με το νησιωτικό ευαίσθητο περιβάλλον και μάλιστα από μικρές τοπικές εταιρείες -όπως η δική μας- και από κοινότητες πολιτών. Αυτό άλλωστε ουσιαστικά υποστήριζαν και το δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο και για αυτόν τον λόγο έδωσαν την σύμφωνη γνώμη τους ομόφωνα στο δικό μας έργο, ενώ αντίθετα αρνήθηκαν σε άλλα μεγαλύτερα.

Η νομιμότητα του έργου μας έχει επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από τα Πολιτικά Δικαστήρια, κατόπιν αλλεπάλληλων ενεργειών του Δήμου Τήνου κατά της εταιρείας και του έργου. Το έργο μας έχει δικαιωθεί από όλα τα Δικαστήρια επί παντός επιστητού.

Πάρα ταύτα, υπήρξε ξαφνική και ακατανόητη αλλαγή στάσης του δήμου -ενώ το έργο ήταν ήδη σε φάση εγκατάστασης- ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με συλλογικότητα που αντιδρά σθεναρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, και έκτοτε η εταιρεία μας στοχοποιήθηκε και δέχεται έναν συνεχή και ανηλεή και ανοίκειο πόλεμο με νομικά «εργαλεία» αλλά και με παράνομα μέσα από τον δήμο και συλλογικότητα. Προσφάτως δε έχει καταστεί στόχος έκνομων ενεργειών και από ετερόκλητες ομάδες, με κύριο όπλο την παρακώλυση της σκυροδέτησης των θεμελίων του Έργου μας. Ειδικότερα:

Αυτή ήταν και η στιγμή που επενέβησαν δραστικά οι αστυνομικές δυνάμεις (ως όφειλαν), απωθώντας τους διαδηλωτές, με προφανή σκοπό να αποτρέψουν διαφαινόμενη τραγωδία, πρωτίστως για τους ίδιους τους διαδηλωτές. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα πράξη των διαδηλωτών -στην περίπτωση που θα είχε τραγική εξέλιξη- πέρα από τα θύματα του ατυχήματος, θα έφερνε και τον οδηγό του οχήματος στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας με τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Παρ’ ότι είναι η τέταρτη φορά που η ίδια ομάδα παρεμποδίζει την διέλευση οχημάτων προς το έργο προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στην εταιρεία μας, η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε βία και προσπαθούσε να διαχειριστεί την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα ειρηνικά και ενεργοποιήθηκε όταν η κατάσταση εκτραχύνθηκε με την επίθεση των διαδηλωτών στις μπετονιέρες και τον κίνδυνο που δημιουργήθηκε από αυτό κυρίως για τους ίδιους τους διαδηλωτές αλλά και για οδηγούς και οχήματα.

Η ειρηνική πρόθεση της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα μέσα καταστολής που διαθέτει, κάνοντας μόνο προσπάθειες για απώθηση των διαδηλωτών.

Αξιοσημείωτη τυγχάνει η στάση:

- γνωστού βουλευτή Κυκλάδων, του κ. Συρμαλένιου, ο οποίος ως νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων ΣΩΣΤΑ ψήφισε υπέρ του Έργου μας υπό το σκεπτικό ότι πρόκειται για μικρό έργο συμβατό με τις ανάγκες και το Κυκλαδίτικο τοπίο, ενώ χτες εξέδιδε ανακοινώσεις, καταφερόμενος κατά των Ανεμογεννητριών εν γένει και κατά του δικού μας έργου και, λέγοντας μεταξύ άλλων: «…συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών…» και συνεχίζοντας λέει επίσης: «…Δυστυχώς η τροπολογία -την οποία συνυπέγραψα- που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας πόσο κάνει σεβαστή τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, την οποία υποτίθεται ότι εξασφάλισε η Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Τήνου στην τελευταία επίσκεψη τους στον ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη…». Χωρίς να διευκρινίζει όμως ο κ. Συρμαλένιος ότι η τροπολογία αυτή δεν αφορούσε το παρόν μικρό και σε φάση ολοκλήρωσης έργο, αλλά τα ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ!

Επίσης διευκρινίζεται ότι το παρόν μικρό αιολικό πάρκο είναι σύμφωνο και με το «τοπικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ στις Κυκλάδες» το οποίο, θεσπίστηκε από την Νομαρχία για να προστατέψει τα νησιά από τα μεγάλα αιολικά πάρκα και που ΣΩΣΤΑ ψήφισε και ο κος Συρμαλένιος.

- Του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Τήνου κ. Κροντηρά, αλλά και αρκετών μελών του τότε δημοτικού συμβουλίου που ενώ είχαν ψηφίσει ομόφωνα υπέρ του έργου, τώρα το πολεμούν και καταφέρονται εναντίον!

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει υπεύθυνη στάση κυρίως από επίσημα χείλη, ούτως ώστε να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος και να μην παρασύρεται σε λάθος κατευθύνσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων:

Με αφορμή την λήψη μέτρων στις 20 Μαΐου 2020 στην Τήνο για την πραγματοποίηση ενός ιδιωτικού έργου, την δημιουργία του οποίου ενώ αρχικά επιθυμούσε το σύνολο των εμπλεκόμενων για δικούς τους λόγους αποφάσισαν ότι δεν συμφωνούν, για μια ακόμη φορά ο Έλληνας αστυνομικός βρέθηκε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου ως υπαίτιος της πρόκλησης επεισοδίων, καθώς δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα μέσα καταστολής που διαθέτει, προσπαθούσε να διαχειριστεί ειρηνικά την κατάσταση και έκανε προσπάθειες μόνο για την απώθηση των διαδηλωτών.

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Κ. ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους για την αυτοσυγκράτηση και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους παρά την επίθεση που δέχτηκαν στο χώρο του έργου αλλά και καθημερινά μέσα από μια σωρεία αναληθών αναρτήσεων – δηλώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ένα ζήτημα της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα προσπαθούν να το μετατρέψουν σε αστυνομικό βάζοντας για μια ακόμη φορά τον Έλληνα Αστυνομικό στην μέση. Σε τίποτε δεν φταίει ο Έλληνας αστυνομικός, να λοιδορείται και να εκτίθεται στα μάτια των συμπολιτών του για τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες άλλων.