Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοί απείχαν από την ψηφοφορία

Κατά πλειοψηφία πέρασε η απόφαση αναφορικά με την εισηγητική έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού κατά το Δ’ τρίμηνο 2019.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοί απείχαν από την ψηφοφορία ενώ άλλοι καταψήφισαν την απόφαση τονίζοντας πως συντρέχουν πολιτικοί λόγοι ενώ άλλοι ανέφεραν ότι δεν έγιμε σωστή κατανομή των χρημάτων.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλόγλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όπως κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα τρίμηνο παραλαμβάνουμε με τα αποτελέσματα, στον πίνακα που αφορά τα έσοδα ο προϋπολογισμός στις 31/12 τα έσοδα 120.857 ευρώ αν αφαιρέσουμε τις προβλέψεις μη είσπραξης, έσοδα κοντά στα 81 εκατομμύρια, βάσει των εισπραχθέντων η χρονιά κλείνει στο 89% από αυτά που είχαμε προβλέψει. Είναι ένα καλό νούμερο αν αναλογιστούμε τη χρονιά την οποία περνάμε. Αν αφαιρέσουμε από τα χρήματα αυτά τις προβλέψεις είσπραξης και το αποθεματικό μας, οι δαπάνες κινήθηκαν στο 64% των προϋπολογισθέντων. Όσον αφορά στις απαιτήσεις μας οι πίνακες, οι συγκεντρωτικοί είναι στα διαθέσιμα που μένουν και ήταν στο τέλος του τρίμηνου 21.500.000, σχετικά με το αποθεματικό οικονομικό αποτέλεσμα αυτό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά είναι 18.675.000 ευρώ».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστολάκης εκ μέρους της παράταξης του κ. Παπαδογιάννη, ανέφερε ότι «είναι μία πολύ κακή χρονιά για όλους, ήθελα να ρωτήσω στο επενδυτικό κομμάτι στα έξοδα γιατί είχανε τόσο μικρή απορροφητικότατα. Εκεί θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα». Στο ερώτημα του κ. Αποστολάκη ο κ. Αλόγλου απάντησε ότι οι δαπάνες και η απορροφητικότητα έχουν να κάνουν κυρίως «με τα έργα τα μεγάλα μιας που αυτά έχουνε το μεγάλο κομμάτι της πίτας των δαπανών».

Ο κ. Βάμβουκας δήλωσε: «Δε με ικανοποίησε ο κ. Αλόγλου σχετικά με τα όσα είπε για τον προϋπολογισμό, όταν έχεις ένα έσοδο έχεις και ένα έξοδο. Δεν κάνατε τη σωστή κατανομή των χρημάτων και για αυτό σας το απέρριψε και η αποκεντρωμένη».

Γιάννης Σαρρής

«Εμείς δεν έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό για καθαρά πολιτικούς λόγους, είναι ένας προϋπολογισμός που εμπεριέχει τις πολιτικές που έχουν υποστελεχώσει τις υπηρεσίες. Εμείς απέχουμε από την ψηφοφορία».

Νίκος Βουρλάκης

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο δήμος Χανίων είναι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Τη λειψή χρηματοδότηση από το κράτος ο δήμος την επιβραβεύει εμείς καταψηφίζουμε».

Σεραφείμ Ρίζος

«Καταψηφίζουμε γιατί και η αναμόρφωση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι έχουμε μια πολιτική περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων και φοροαπαλλαγές σε ανώτερα οικονομικά στρώματα».

Τα έργα στη δημοτική αγορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει ο σχολιασμός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Παπαδογιάννης έθεσε το θέμα των έργων στο κτίριο της δημοτικής αγοράς. Ωστόσο η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων τόνισε ότι θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί εκτενώς και με σωστή προετοιμασία σε κάποια άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Οι συνεπείς επιχειρηματίες της αγοράς θα πρέπει να βρίσκονται και την επόμενη ημέρα στο πλαίσιο της δημοτικής αγοράς, το διάστημα της ανακατασκευής προτείνουμε να βρεθεί μία λύση, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις της αγοράς σε εξωτερικό χώρο, ενδεχομένως σε μη μόνιμες κατασκευές μέχρι η δημοτική αγορά να επαναλειτουργήσει. Να γίνει μία διαβούλευση με επιχειρηματίες που εμπλέκονται με την αγορά όπως και με εμπλεκόμενους φορείς. Να διαφυλάξουμε και τη λειτουργία μετά την ανακατασκευή της η σημερινή λειτουργία της και να διατηρηθεί ο ιστορικός της χαρακτήρας. Αυτές οι προτάσεις γίνονται από την ομάδα μας».

Ευτύχης Δαμιανάκης

«Το θέμα λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του θα πρέπει να συζητηθεί σε άλλο δημοτικό συμβούλιο με καλύτερη οργάνωση».

Τάσος Βάμβουκας

«Να συζητηθεί εκτεταμένα σε άλλο συμβούλιο οι προτάσεις της παράταξης του κ. Παπαδογιάννη είναι ενδιαφέρουσες. Υπάρχουν ζητήματα που θέλουν απάντηση όπως τι θα γίνουν οι καταστηματάρχες. Ενδεχομένως η επιτάχυνση των εργασιών να είναι μία λύση».

Γιάννης Σαρρής

«Την ευθύνη της δημοτικής αγοράς την έχε ο δήμος και πρέπει επιτέλους να κάνει πράξη αυτά που έχει σχεδιάσει».

Γρηγόρης Αρχοντάκης

«Το θέμα της δημοτικής αγοράς και πώς θα διαχειριστεί τους επιχειρηματίες θα έπρεπε να συζητηθεί άλλη φορά καθώς είναι μεγάλο θέμα και σημαντικό».

Πρόταση Τάσου Βάμβουκα για την δημιουργία περιφερειακού πάρκινγκ σε οικόπεδο του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι.

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα ο κ. Βάμβουκας σχολίασε και τη δημιουργία περιφερειακού πάρκινγκ σε οικόπεδο του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι.

Αναλυτικά ο κ. Βάμβουκας τόνισε τα εξής:

“Στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ πέριξ της πόλης των Χανίων, θέλω δημόσια να επαναφέρω πρόταση που είχα κάνει ως δήμαρχος στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διαμαντόπουλο, ο οποίος μου είχε δηλώσει ότι την έβλεπε θετικά και είχε μάλιστα καλυφθεί από τα ΜΜΕ.

Η πρότασή που είχα κάνει τότε στον κύριο πρύτανη ήταν η δημιουργία μεγάλου χώρου στάθμευσης στη νότια πλευρά του οικοπέδου των 80 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, πλησίον του κυκλικού κόμβου των τάφων Βενιζέλων. Ο κ. Διαμαντόπουλος είχε δει τότε θετικά την ιδέα.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες με πρότασή της προς τον υφυπουργό Αθλητισμού η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έκανε λόγο για αθλητικές εγκαταστάσεις, στέγαση φοιτητών και άλλες δραστηριότητες, στον συγκεκριμένο χώρο. Στην πρόταση μάλιστα αυτή συμπεριλαμβάνεται χώρος στάθμευσης για τις ανάγκες των εγκαταστάσεων. Αυτό που προτείνω επί πλέον είναι, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου με τον δήμο Χανίων, να δημιουργηθεί εκεί μεγάλο περιφερειακό πάρκινγκ όπου θα σταθμεύει μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων με προορισμό την πόλη των Χανίων, με διαρκή εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα ΙΧ με λεωφορεία από και προς την πόλη των Χανίων, καθώς και σύνδεση με τα Κουνουπιδιανά.

Έτσι μελλοντικά θα υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη από μία μεγάλη πηγή τροφοδοσίας που είναι το Ακρωτήρι και θα εξυπηρετούνται καθημερινά πολλές εκατοντάδες πολίτες από ένα σημείο κομβικής σημασίας.

Είναι επομένως μια πρόταση που συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς του Πολυτεχνείου και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία την οποία η παρούσα δημοτική αρχή θα πρέπει να προωθήσει εν όψει το σχεδιασμού της για περιφερειακά πάρκινγκ και να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας. Την επαναφέρω λοιπόν στη συζήτηση καθώς τη θεωρώ ωφέλιμη και επίκαιρη”.

Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook