Τα Χανιά του έτους και μέχρι σήμερα 13 Ιανουαρίου μετρούν 15 νεκρούς από κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας δεν έχει υπαρξει αλλη περίοδο στο νομό με τέτοιο υψηλό αριθμό νεκρών.

Σήμερα, είχαμε τρεις νεκρούς.

Πιο συγκεκριμένα νωρίτερα έχασαν τη ζωή τους μία 68χρονη και ένας 92χρονος ενω πριν λίγο τη ζωή του έχασε και ένας άνδρας με υποκείμενο νόσημα.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές στην ποιότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών ανά περιοχές της Ελλάδας καθώς η θνησιμότητα στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης χώρας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

“Αυτό αποτυπώνει τη χρόνια άνιση διανομή υγειονομικών πόρων στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό να συγκεντρώνεται στην Αττική. Επίσης αποτυπώνει και άλλες ανισότητες μεταξύ κέντρου και επαρχίας που έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλότερη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό στην επαρχία παρά την υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης και άρα και θανάτου στα μεγάλα αστικά κέντρα.”

Χαρακτηριστικό είναι ότι 656 από τους 3.988 θανάτους υπό μελέτη αποδίδονται στις κακές υποδομών και κακές υπηρεσίες των επαρχιακών νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση στα νοσοκομεία της Αττικής (Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Λαϊκό και Νίκαιας) το ποσοστό της θνησιμότητας στις ΜΕΘ είναι 30 με 35%, ενώ στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Περιφέρειας ήταν 80% με 100%.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων με ανακοίνωσή του αναφερόταν σε “ολική κατάρρευση του συστήματος υγείας εξαιτίας της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής στην διαχείριση της πανδημίας”:

“Το Νοσοκομείο μας είναι στο κόκκινο με το προσωπικό κυριολεκτικά αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο, να δουλεύει απανωτές βάρδιες με μειωμένα ρεπό και χωρίς άδειες για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Διαβάστε πατώντας ΕΔΩ την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα.