Στις κόκκινες περιοχές προστίθεται ο Δήμος Ρεθύμνου, ενώ στην αναφορά του Υπουργού για τις περιοχές που παραμένουν στο κόκκινο δεν υπήρχε ο νομός Λασιθίου οπότε επιστρέφει στο κίτρινο επίπεδο.

Αντίθετα στο Δήμο Αγίου Νικολάου και άλλες 4 περιοχές το πρόβλημα της πανδημίας χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρό και έτσι μπαίνει σε σκληρό lockdown με πλήρως κλειστό το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Το υπόλοιπο Λασίθι πλέον βρίσκεται στο «κίτρινο» επίπεδο που ισχύουν τα εξής:

Tα νέα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή λοιμοξιολόγων ανακοινώθηξαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σήμερα η συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων διήρκεσε πολλές ώρες και υπήρχαν αρκετές διαφωνίες στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα είναι ελαφρώς ανοδικά σε όλες τις κατηγορίες, αντίθετα όμως στην Αττική καταγράφεται άνοδος 50% στις εισαγωγές στα Νοσοκομεία, και στη Θεσσαλονίκη η αύξηση βρίσκεται στο ύψος του 20%, στοιχεία που δείχνουν αναμενόμενη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και στους θανάτους τις επόμενες 2 εβδομάδες

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα θα ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα σε κίτρινες και κόκκινες περιοχές με κάποιες εξαιρέσεις.

– Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

– Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

– Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

– Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

– Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.

Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.

Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.

Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Πηγή : Cna.gr