Του Αντώνη Παντινάκη

Την παραχώρηση της διαχείρισης των Ενετικών Τειχών αναμένεται να ζητήσει αύριο ο Δήμος Ηρακλείου από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα διαβεί το κατώφλι της Λότζια στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Το ζήτημα του ιστορικού μνημείου θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων – αιτημάτων που θα πέσουν στο τραπέζι από πλευράς της δημοτικής αρχής στην αυριανή συνάντηση με την κ. Μενδώνη.

“Παρότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα για τα οποία χρειαζόμαστε την καλή συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, πρώτο κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι αυτό της διαχείρισης του μνημείου των Ενετικών Τειχών”, υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Προσωπικά μιλώντας και πάλι, ο ίδιος τόνισε ότι “ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν το Υπουργείο Πολιτισμού να μην ανανεώσει την παραχώρηση της χρήσης των Τειχών στον Δήμο Ηρακλείου το 2009, η ιστορία έδειξε ότι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια ένα μνημείο τέτοιου μεγέθους είναι ο Δήμος, που διαθέτει και τα χρήματα, και τα συνεργεία και την πολιτική βούληση να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο”.

“Τρανή απόδειξη” σε όλα αυτά που προείπε ο κ. Αναστασάκης αποτελεί το γεγονός ότι το Υπουργείο, “λόγω της φύσης αλλά και της κλίμακας του έργου”, δεν μπόρεσε να δαπανήσει χρήματα “για τη συντήρηση του μνημείου, γιατί εν τοις πράγμασι αποτελεί έναν χώρο που είναι ενταγμένος στον ιστό της πόλης”.

Συνεπώς, “ένα προφανές κι απόλυτα δίκαιο αίτημα είναι να ζητήσουμε εξ ολοκλήρου το μνημείο να έρθει στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου, που έχει ξεκινήσει βήμα – βήμα να λύνει τα ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν αυτό το σπουδαίο Ενετικό Μνημείο”, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.