Κόσμος έρευνα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι συμβαίνει στα εργαστήρια των ΗΠΑ ;

Στρατηγικό ίδρυμα Πολιτισμού

Στα τέλη Απριλίου στην Ουάσινγκτον αναγνώρισε για πρώτη φορά επίσημα ότι οι μετα-σοβιετικές δημοκρατίες συμμετέχουν σε προγράμματα βιοασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.  Αυτή η συμμετοχή εκφράζεται στο γεγονός ότι στην επικράτεια των πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
«Το πρόγραμμα ελέγχου απειλών για τη βιολογική απειλή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζεται στην Ουκρανία με την Ουκρανική κυβέρνηση για να παρέχει μια ενοποιημένη και ασφαλή αποθήκευση παθογόνων και επικίνδυνων τοξινών σε κυβερνητικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ειρηνικές έρευνες και εμβόλια».

  - αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία.
Η πρεσβεία είπε ότι επί του παρόντος τέτοια εργαστήρια λειτουργούν στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν.  Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ουκρανία - 15 εργαστήρια.
Η πρεσβεία ξέχασε τα εργαστήρια στην Αρμενία (3),σ το Καζακστάν (2) και στο Τατζικιστάν (2).
Παρά την επίσημη δήλωση της Ουάσινγκτον για τους καλούς στόχους της ειρηνικής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων, το κοινό και οι δημοσιογράφοι σε αυτές τις χώρες ανησυχούν, αν και για πολλά χρόνια η ύπαρξη αυτών των εργαστηρίων δεν ήταν μυστικό.  Αλλά με φόντο την πανδημία του  Coronavirus, ο κίνδυνος μιας τέτοιας «έρευνας» δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία.
Στην Ουκρανία, το κόμμα "Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης - Για τη Ζωή" εξέδωσε δήλωση στην οποία λέγεται ότι μια τέτοια ερευνητική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να γίνει πηγή επιδημιών, είναι παράνομη και ζήτησε από τις αρχές να ελέγξουν τη δραστηριότητα και των 15 εργαστηρίων.
Ο πρόεδρος του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, επέστησε την προσοχή στη συνεχή αύξηση του αριθμού των επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία πριν από την πανδημία του κορωναϊού.
Ο Medvedchuk έστειλε αίτημα στην Ουάσινγκτον για να μάθει τι κάνουν τα Αμερικανικά βιο-εργαστήρια του 4ου, προτελευταίου βαθμού προστασίας στην Ουκρανία.  Ο 4ος βαθμός περιλαμβάνει την εργασία αποκλειστικά με ανθρώπινα παθογόνα.
Η Παγκόσμια Πύλη της Σερβικής Διασποράς δημοσίευσε επίσης ένα αίτημα προς την ουκρανική κυβέρνηση - για ποιο σκοπό στο έδαφος της Ουκρανίας υπάρχουν τόσα πολλά βιολογικά εργαστήρια ξένων στρατιωτικών υπηρεσιών και τι ακριβώς κάνουν.
Θυμηθήκαμε επίσης τις ανεξήγητες εκδηλώσεις μαζικών δηλητηριάσεων στη Μολδαβία, οι οποίες γίνονται όλο και περισσότερες κάθε χρόνο.  Εκτός από τις δηλητηριάσεις στη Μολδαβία τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν τεράστιες περιπτώσεις λοίμωξης με λεπτόσπιρωση, τολαιμία, αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ενώ όλοι οι ιολόγοι διαβεβαιώνουν ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν φυσικές εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Μολδαβία, φυσικά αυτή η ασθένεια δεν μπορεί να μεταδοθεί στο Μολδαβικό κλίμα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων χρειάζεται ένα θερμότερο κλίμα και καταγράφηκαν μαζικές περιπτώσεις τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Δεκέμβριο 2018  , που δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Όπως αποδείχθηκε, το ξένο προσωπικό των αμερικανικών εργαστηρίων στην επικράτεια της Μολδαβίας έχει διπλωματική ασυλία από τη σύλληψη και τη δίωξη σε ποινικές, αστικές και διοικητικές υποθέσεις, τα ίδια τα εργαστήρια μπορούν να μεταφέρουν απεριόριστο αριθμό χρημάτων από το εξωτερικό, εξαιρουμένων των φόρων και  τυχόν αμοιβές.  Ταυτόχρονα, οι αρχές της Μολδαβίας υποχρεούνται να παρέχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες και έγγραφα που ζητούνται από τα εργαστήρια.  Οι πολίτες της Μολδαβίας και οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να κινήσουν δικαστικές υποθέσεις ή να προβάλουν νομικές αξιώσεις.
"Δεδομένου ότι το έργο των μυστικών αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων αφορά άμεσα κάθε πολίτη, οι πολίτες της Μολδαβίας έχουν το δικαίωμα όχι μόνο να περιμένουν ένα ορισμένο επίπεδο διαφάνειας και να έχουν πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά και να συμμετέχουν σε συζητήσεις και αποφάσεις που σχετίζονται με  άδεια για τη διεξαγωγή βιολογικών πειραμάτων στη Μολδαβία ",
  - είπαν  οι Μολδαβοί δημοσιογράφοι, μετά από έρευνα.
Ανησυχούσαν επίσης στην Αρμενία: οι δημοσιογράφοι της πύλης Tert.am έστειλαν προσφυγή στο Υπουργείο Εξωτερικών με αίτημα να διευκρινίσουν: «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης και υπογραφής του αρμενικού-ρωσικού εγγράφου σχετικά με την είσοδο Ρώσων ειδικών στο βιολογικό εργαστήριο που λειτουργεί στην Αρμενία;»

Όπως έχει αναφερθεί, το ζήτημα της εισδοχής Ρώσων ειδικών τέθηκε πέρυσι και τον Νοέμβριο του 2019 οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν «πρακτικά», αλλά για άγνωστο λόγο το έγγραφο εισδοχής δεν υπογράφηκε ποτέ.
  "Η Αρμενική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το προσωπικό των εργαστηρίων αποτελείται μόνο από Αρμένιους πολίτες, αποκλείεται η παρουσία ξένων ειδικών στο έδαφος των εργαστηρίων",
 - απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας την 1η Μαΐου.
Όσον αφορά την είσοδο Ρώσων ειδικών, το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι το σχέδιο μνημονίου δεν συνεπάγεται το δικαίωμα επίσκεψης σε βιολογικά εργαστήρια, αλλά μόνο για συνεργασία σε θέματα βιολογικής ασφάλειας.
Ωστόσο, οι Αρμένιοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να έχουν πολλές ερωτήσεις, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη.  Για παράδειγμα, γιατί 14 υπάλληλοι του βιο-εργαστηρίου μολύνθηκαν με κορωναϊό στις 22 Μαρτίου 2020, μετά την οποία η επιδημία στην Αρμενία αυξανόταν.  Σήμερα η Αρμενία είναι ο ηγέτης στον αριθμό των περιπτώσεων μόλυνσης από κορωναϊό μεταξύ των μετα-σοβιετικών χωρών του Καυκάσου. Είναι πολύ πιθανό οι δημοσιογράφοι στο μετα-σοβιετικό χώρα  να έχουν περισσότερες ερωτήσεις για τις  κυβερνήσεις τους.

Ανταποκριτής.  FSK.