Τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές με τα Σαρακοστιανά!

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές με τα Σαρακοστιανά!

Τι αναφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ενημερώνει τους καταναλωτέςγια την αγορά, επεξεργασία και κατανάλωση τροφίμων την περίοδο της Σαρακοστής:

Συγκεκριμένα αναφορικά με:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ωςνωπά, είτε ωςκατεψυγμένα, είτε ωςαποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

  • Τηνοσμήπου πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Τηνεπιφάνειατουσώματοςνα είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Ταπλοκάμιακαι οιβεντούζεςνα αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τησάρκανα είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Ταμάτιανα είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Η αξία τουκαλαμαριούείναι υπερδιπλάσια από αυτή τουθράψαλουκαι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί σ’ αυτή την ειδική περίπτωση αγοράς σαρακοστιανών. Η πιο χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στακαλαμάριακαι ταθράψαλαείναι η μορφή του πτερυγίου στο σώμα τους. Τακαλαμάριαέχουν έναρομβοειδές πτερύγιοπου εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους ενώ τοπτερύγιοσταθράψαλαείναιτριγωνικού σχήματοςκαι πιοπεπλατυσμένοσε σχέση με το μήκος του σώματός τους. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι επίσης χαρακτηριστική η διαφορά στο μήκος των δύο από τα δέκα πλοκάμια τους. Τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πιο επιμήκη πλοκάμια σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ, ενώ στα θράψαλα και τα δέκα πλοκάμια είναι παρόμοιου μήκους. Η διαφορά στα δύο είδη είναι δύσκολο να παρατηρηθεί όταν σερβίρονται ή πωλούνται σε ροδέλες.

κατεψυγμένα(συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τααποψυγμένααλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ.μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

  • Τακελύφηπου πρέπει να είναικλειστάκαι να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Τοπεριεχόμενοπου πρέπει να είναιυγρό,καθαρόκαιάοσμο.
  • Τησάρκαπου πρέπει να είναιυγρή, γεράπροσκολλημένηστοκέλυφος(με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τααποφλοιωμέναμύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει ησάρκατους να είναιγυαλιστερή,συνεκτικήκαι να έχειμυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδιαπωλούνται επίσης καικατεψυγμέναμε κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ.γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ωςνωπά, είτε ωςκατεψυγμένα, είτε ωςαποψυγμένα.

Για τανωπάπρέπει :

  • Ηοσμήνα είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Ταπόδιατους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Ημεμβράνητου θώρακα να είναιτεντωμένη,ανθεκτικήκαιδιαφανής.
  • Τοκεφάλικαι οθώρακαςνα είναιανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουνμαύρες κηλίδες.
  • Να έχουναντανακλαστικές κινήσειςστα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναιζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οιφρέσκεςγαρίδεςγλιστρούνεύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οιαχινοίπρέπει κατά την αγορά τους να είναιζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουνκονσέρβες ιχθυηρώνπου διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Οταραμάςπρέπει να έχειχρώμα ομοιόμορφο,σύσταση μαλθακήκαι όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανήαλλοίωσηστον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνισημούχλας, τηνξηρότηταή τηντάγγιση.

Τοτουρσίθα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή και να αποφεύγεται λόγω της οξύτητάς του.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν απόαλλεργίεςστηνεπισήμανσητουχαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά