Το 2026 θα έχει τοποθετηθεί το ραντάρ στο αεροδρόμιο Χανίων

Το 2026 θα έχει τοποθετηθεί το ραντάρ στο αεροδρόμιο Χανίων

Αυτή ήταν η είδηση που βγήκε από την συνάντηση που είχε επιτελείο της Fraport Greece, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης, Γιώργο Βήλο, με δημοσιογράφους ΜΜΕ των Χανίων.

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν πλέον συμβατικές υποχρεώσεις που θέτουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την τοποθέτηση του ραντάρ προσέγγισης στο “Δασκαλογιάννης” το Μάιο του 2026.

Το ραντάρ αγοράστηκε πριν από 1,5 μήνακαι πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ πρόκειται να παραδοθεί μέσασε 24 μήνες.

Οσο για την εκπαίδευση του προσωπικού θα γίνεται παράλληλα με την εγκατάσταση, ώστε να κερδηθεί χρόνος.

Στην επίσημη ενημέρωση της Fraport Greece αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με την Σύμβαση Παραχώρησης ο Παραχωρησιούχος πρέπει να προμηθεύσει συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας για την διαχείριση των τερματικών περιοχών εναέριας κυκλοφορίας των αεροδρομίων Χανίων, Ανδραβίδας, Αράξου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Ο Παραχωρησιούχος αιτήθηκε τις απαιτούμενες προδιαγραφές των συστημάτων πριν την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία που είναι εν γένει χρονοβόρα, και έλαβε την αρχική έκδοση τους από μεν την Πολεμική Αεροπορία τον Αύγουστο 2018, και την σύμφωνη γνώμη από την ΥΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Παραχωρησιούχος, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, προχώρησε άμεσα στις ενέργειες του και αιτήθηκε την έναρξη του απαιτούμενου προγράμματος επιτόπιων επισκέψεων που είναι προ-απαιτούμενες για την προετοιμασία του διαγωνισμού. Αφού αναιρέθηκαν οι περιορισμοί μετακινήσεων λόγω πανδημίας, έγιναν οι επιτόπιες επισκέψεις σε όλα τα σχετιζόμενα αεροδρόμια (Χανίων, Αράξου, Ανδραβίδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς). Μετά τις αρχικές επιτόπιες επισκέψεις παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία η έκδοση των αναβαθμισμένων προδιαγραφών.

Μετά από αναλυτική εξέτασή τους σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, ώστε να προσαρμοστούν οι προδιαγραφές για συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας πολιτικών αεροσκαφών, ο τεχνικός φάκελος ολοκληρώθηκε τέλος του 2022 και ξεκίνησε άμεσα η προετοιμασία του διαγωνισμού – προετοιμάστηκαν τα υπόλοιπα τεύχη (Νομικά, Πίνακες Συμμόρφωσης, Σύμβαση, Τεχνικές Περιγραφές, κείμενο Αίτησης Προσφοράς RFP, κλπ.). Σημείωση: είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για πάνω από 1000 σημεία προδιαγραφών και αφορά διαγωνισμό υψηλών απαιτήσεων σε κάθε επίπεδο (τεχνικό, διαγωνιστικό, νομικό, αξιολόγησης, κλπ.) που συμμετέχουν διεθνείς αναγνωρισμένοι οίκοι.

Ο διαγωνισμός, που ήταν επίσης πολύ απαιτητική διαδικασία, ολοκληρώθηκε και ανατέθηκε το έργο στην ανάδοχη εταιρεία και έχει ξεκινήσει η παραγωγή των σχετικών συστημάτων.

Σημειώνεται ότι θα γίνει εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική) στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΥΠΑ, ώστε τα συστήματα να καταστούν πλήρως λειτουργικά. Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι για να λειτουργήσει το radar στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει , όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (Πολεμική Αεροπορία, ΥΠΑ, κλπ), να συνεργαστούν και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από πλευράς τους. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι ακόμη και με την εγκατάσταση του νέου ραντάρ, η αύξηση της χωρητικότητας των κινήσεων, εμπεριέχει και άλλες παραμέτρους, όπως την περαιτέρω στελέχωση του προσωπικού των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κλπ. θέματα τα οποία ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ στην αρμοδιότητα του παραχωρησιούχου.

CHQ_Jun12_Media-BriefingΛήψη