Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Το ανακαινιστικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, πραγματικά είναι τέτοιων διαστάσεων, που μόνο με απλές περιγραφές του, δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθός του.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κοσμογονία. Αν κανείς δεν έχει σαφή αντίληψη του τι βρήκε, όταν ανέλαβε προκαθήμενος, και του τι έχει δημιουργήσει, με πολύ μόχθο, με πολύ κόπο, αλλά και με πολύ πόνο μερικές φορές, δεν μπορεί να εννοήσει πλήρως το εύρος των μεγαλειωδών επιτευγμάτων του. Σ’ όλα τα επίπεδα εργάζεται και προσφέρει.

Η αναφορά μας θα περιοριστεί στην παρουσίαση ενός γεγονότος, που μπορεί να μοιάζει σαν μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό, ωστόσο αποτελεί μια μικρή αλλά χαρακτηριστική ένδειξη του τι πέτυχε στον τομέα ανακαίνισης των εκκλησιών, εκτός τις νέες, που οικοδομήθηκαν εκ θεμελίων, και αυτό ισχύει για δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις στην αλβανική επικράτεια.

Σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στο χωριό Πεσκέπι του Πόγδαρετς ο ιστορικός ναός-μνημείο της Γεννήσεως Θεοτόκου, τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και χαγιάτι, κατά τα χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος, μεταβλήθηκε σε ερείπιο, ενώ οι αξιόλογες τοιχογραφίες καταστράφηκαν.

Με την καθοδήγηση και την ενίσχυση του Αρχιεπισκόπου η Μητρόπολη Κορυτσάς αποκατέστησε την ερειπωμένη εκκλησία. Στην ουσία πρόκειται για μια υπερφαλάγγιση. Ο εγκαταλελειμμένος ναός ξαναπέκτησε την αίγλη του. Το κτίσμα ξαναπήρε ζωή, λειτουργική ζωή.

Κείνον τον καιρό, του αθεϊσμού, το ερείπωμα των εκκλησιών, ήταν σαν τα αηδόνια στα κλαδιά να είχαν σωπάσει, σαν τα κλώνια στ’ άνθη να είχαν μαραθεί. Μα ήρθε ο καιρός και άστραψε ένα φως, μια φωτοχυσία, της νυχτιάς το πυκνό σκοτάδι παραμέρισε.

Και ξαπλώθηκε και πάλι ως της αυγής το ξεκίνημα, ως της ελπίδας το μύρο, ως μυσταγωγία το θείο φως…