Πριν δέκα ημέρες (16/5) η Bundesliga έγινε το πρώτο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης που επανεκκίνησε, φυσικά πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς θεατές. Και φυσικά, αναμένεται… συνέχεια, όμως είναι γεγονός ότι στη μισή Ευρώπη, το ποδόσφαιρο «κρέμεται» από τις αποφάσεις των κυβερνήσεών.

Η ισπανική κυβέρνηση, έδωσε στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη του επαγγελματικού ποδόσφαίρου από τις 8 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα ή την επομένη, ίσως γίνει το δεύτερο ημίχρονο της συνάντησης Ράγιο Βαγιεκάνο-Αλμπαθέτε για την Β` κατηγορία, που διεκόπη τον Δεκέμβριο για ρατσιστικά συνθήμα στον Ζοζούλια.

Ο πρόεδρος της LaLiga Χαβιέ Τέμπας, είπε σε συνένετυξή του την Κυριακή, ότι η σεζόν μπορεί να αρχίσει στις 11 Ιουνίου με το ντέρμπι, ανάμεσα σε Σεβίλη και Μπέτις. Θα είναι το πρώτο ματς στην πρώτη κατηγορία μετά τις 10 Μαρτίου, όταν Ειμπάρ και Ρεάλ Σοσδιεδάδ (1-2), αγωνίστηκαν κεκλεισμένων των θυρών.

Στην Ιταλία αλλά και σε άλλες 11 χώρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, τα πρωταθλήματα περιμένουν το «πράσινο φως» για να αρχίσουν ξανά μεταξύ τέλους Μαΐου και μέσων Ιουνίου: Τσεχία (από τις 25 Μαΐου), Δανία (28), Πολωνία (29), Ισραήλ, Λιθουανία και Σερβία (στις 30), Αυστρία (2 Ιουνίου), Πορτογαλία (4), Τουρκία (12), Νορβηγία (16) και Ρωσία (21).

Στον σχετικό χάρτη, που παρουσίασε η ιστοσελίδα των European League στην αρχή της «φάσης 2», δηλαδή της συνύπαρξης με τον κορονοϊό, πέντε κόκκινα σημεία ξεχωρίζουν, στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, όπου η σεζόν έκλεισε πρόωρα.

Να σημειωθεί, ότι η European League έχει στις τάξεις της 36 λίγκες, ανάμεσά τους και την ελληνική, 990 επαγγελματικούς συλλόγους, αντιπροσωπεύοντας 29 χώρες και 58 πρωταθλήματα. Η ελληνική Super League είναι, σύμφωνα με τον χάρτη, μεταξύ των πρωταθλημάτων σε αναμονή, σημειώνοντας ότι άρχισαν κανονικά οι ομαδικές προπονήσεις από τις 18 Μαΐου στα υπαίθρια γήπεδα, και με περιορισμούς, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της κυβέρνησης για να δώσει το «πράσινο φως» της επανέναρξης των αγώνων από τις 6-7 Ιουνίου.

Ορισμένα πρωταθλήματα εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια. Για παράδειγμα στη Ρουμανία, εάν η έναρξη χρειαστεί να πάει πιο μακριά από τις 13 Ιουνίου, οι αγώνες play-off για τον υποβιβασμό θα μειωθούν από δύο σε έναν.

Στην Φινλανδία, όπου σκοπεύουν να επιστρέψουν στα γήπεδα την 1η Ιουλίου για να τελειώσει η χρονιά τον Νοέμβριο, τα play-off και τα play-out, θα ακυρωθούν εάν χαθούν πάρα πολλοί αγώνες. Play-off και play-out εξετάζονται μόνο σε μια ακραία αναλογία για την Ιταλία, η οποία περιμένει την «ημέρα της αλήθειας» σε μια εβδομάδα.

Στην Premier League, οι παίκτες προπονούνται σε μικρές ομάδες από τις 19 Μαΐου. Το πρώτο βήμα προς την επανεκκίνηση θα γίνει τον Ιούνιο, όταν θα είναι δυνατό να συμβεί με ασφάλεια, ενώ το πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας θα αρχίσει προπονήσεις από σήμερα.

Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες στον οδικό χάρτη της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου αξιολογούνται διάφορα σενάρια επανεκκίνησης, από τις 30 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου.

Στις 30 Μαΐου είναι επίσης ο στόχος επανεκκίνησης της Ουκρανίας, ενώ το Καζακστάν έχει τέσσερα σχέδια, από την 1η Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου. Το πρωτάθλημα στη Λετονία θα πρέπει να τελειώσει επίσης τον Νοέμβριο και αναμένει έγκριση από την κυβέρνηση. Μόνο η έγκριση, το «πράσινο φως» της επιτροπής, λείπει και στη Σουηδία, αλλά τα πρωτόκολλα είναι έτοιμα για επανέναρξη από τις 14 Ιουνίου για το πρωτάθλημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Πολύ λιγότερες πιθανότητες επανεκκίνησης, υπάρχουν στο Αζερμπαϊτζάν, όπου οι κύριες πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα έως τις 31 Μαΐου.