Ελλάδα Κόσμος ΑΡΘΡΑ

Το φως του Ελληνισμού

«Είμαστε πάνω απ’όλα ένας ευρωπαϊκός λαός της λευκής φυλής, ελληνικής και λατινικής κουλτούρας και χριστιανικού θρησκεύματος».

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Αυτά ήταν τα λόγια του στρατηγού de Gaulle μιλώντας για τους Γάλλους. Τι είπε ο Charles de Gaulle; Αυτό που αποτελεί ιστορική και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Αυτό που δεν αποτελεί χαρακτηριστικό απλά των Γάλλων, αλλά όλων των Ευρωπαίων. Ότι δηλαδή οι ομοεθνείς του ανήκουν στην ευρωπαϊκή λευκή φυλή και ότι η βάση του πολιτισμού τους είναι ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός και η χριστιανική θρησκεία. Οι πολέμιοι της ιστορικής αλήθειας και του πολιτισμού αυτής της ηπείρου χαρακτηρίζουν τον Γάλλο πολιτικό ως ρατσιστή, ξενοφοβικό και ισλαμοφοβικό και μαζί με αυτόν όλους όσους συμφωνούν, γνωρίζουν και κατανοούν την ευρωπαϊκή ιστορία. Αυτό είναι μία ατράνταχτη απόδειξη τι εννοούν ως ρατσισμό όλες αυτές οι υποχθόνιες δυνάμεις που επιδιώκουν την καταστροφή της Ευρώπης καταλύοντας ένα ένα τα έθνη της εκ των έσω, αποδομώντας ιστορία, γλώσσα και εθνική συνείδηση.

Τα λόγια του τιμούν τον δικό μας πολιτισμό, καθώς αναδεικνύουν την σημασία του ως βάση όλων των μεταγενέστερων πολιτισμών των εθνών που γεννήθηκαν σε αυτή την ήπειρο. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες δεν έχουν αντίληψη σε ποιο βαθμό το δικό μας παρελθόν αποτελεί πυλώνα της ευρωπαϊκής κουλτούρας και του δυτικού πολιτισμού γενικότερα. Και είναι αυτή η σημασία της δικής μας ιστορίας που μας επιβάλλει την ηθική και εθνική υποχρέωση να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και την γλώσσα μας, που έρχεται μέσα από τους αιώνες, την γλώσσα που μαθαίνουν οι ξένοι, αλλά περιφρονούμε εμείς οι ίδιοι.

Η επίθεση στο ελληνικό στοιχείο, στην ουσία και στην ιστορία των Ελλήνων είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να γκρεμίσεις τη βασική κολόνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η απαξίωση της χώρας μας στα μάτια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών, η εφαρμογή πολιτικών που επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία την απαλοιφή των ιδιαίτερων εθνικών χαρακτηριστικών της, που καταστρέφουν την γλώσσα μας, που διαλύουν την εθνική μας συνείδηση, παραμορφώνουν το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, ποιοι ήταν οι πρόγονοι μας και ποια ήταν η συνεισφορά τους στην εξέλιξη του κόσμου, η πολτοποίηση της ελληνικότητας στο ευροενωσιακό μπλέντερ αποσαθρώνει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη. Την 25η Μαρτίου η Οπερα του Σίδνεϋ θα φωτιστεί με μία τεράστια ελληνική σημαία. Η Αυστραλία τιμά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ευχαριστεί την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας για την προσφορά της στην χώρα αυτή.

Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα φωτίζει την Οικουμένη με την ιστορία της, με το πνεύμα της και με την διασπορά της που προκόβει όπου κι αν βρεθεί. Παντού και πάντα ο Ελληνισμός είναι ένα φως, ένα σημείο αναφοράς.

Παντού εκτός από την Ελλάδα.


*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου

Paris III – Sorbonne Nouvelle


ΠΗΓΗ