“Μην έρθετε στην Γαύδο για να γλιτώσετε την καραντίνα, φερθείτε όλοι σαν να έχετε τον ιό”

Το κείμενο με τα μέτρα και τις οδηγίες προς τους κατοίκους της Γαύδου, έγραψε ο γιατρός του ακριτικού νησιού, Βασίλης Οικονομάκης. Στο μήνυμά του ο γιατρός αναφέρει με ποιον τρόπο θα γίνεται η εξέταση και συνταγογράφηση ενώ δίνει και συμβουλές για τον κορωνοϊό.

Ακολουθεί το μήνυμα του γιατρού της Γαύδου σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης:

“Αγαπητοί Γαυδιώτες,

Δεν σας μιλάω συχνά από εδώ, αλλά νομίζω πλέον ότι οι καιροί το επιβάλλουν.

Από ότι φανταστήκατε η αποστολή των ιατρών του Αιγαίου αναβάλλεται επ ‘αόριστο λόγω φόρτου εργασίας των ιατρών.

Η συνταγογράφηση θα γίνεται πλέον τηλεφωνικά, θα μου λέτε τί θέλετε και θα πηγαίνω τις συνταγές στο καράβι ή θα τις παίρνετε από το παράθυρο χωρίς να μπείτε στο ιατρείο. Στο ιατρείο θα μπαίνουν μόνον τα επείγοντα περιστατικά κατόπιν τηλεφωνήματος και δεν θα έρχεται κανένας άρρωστος και μή στο ιατρείο απροειδοποίητα. Να το πείτε και σε όσους δεν έχουν facebook.

Και δύο λόγια γενικά επειδή ακούγονται πολλά: Η κατάσταση είναι όντως σοβαρή, δεν χρειάζεται πανικός αλλά ωριμότητα και υπευθυνότητα.

- τα μέτρα δεν αποτελούν καμία υπερβολή αντιθέτως καθυστέρησαν να ληφθούν

- ιός μεταδίδεται με μικροσταγονίδια και με την επαφή δηλαδή κολλάει πάρα πολύ εύκολα

- το ότι είμαστε στην Γαύδο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα έρθει, ο ιός είναι ιδιαίτερα μολυσματικός, έχει εξαπλωθεί ήδη στα πέρατα του κόσμου από την γη του πυρός μέχρι την γροιλανδία και στο νησί μας βλέπω ήδη αρκετούς τουρίστες…

-αν έρθει ο ιός στο νησί μας, θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί είμαστε απομονωμένοι κι υπάρχουν πολλά περισσότερα άτομα από όσα νομίζετε που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε νεκρούς και θα γίνουμε σπιναλόγκα.

-τηρήστε τα μέτρα της καραντίνας, να πλένετε τα χέρια συχνά και σχολαστικά (20 δευτερόλεπτα) όπως στις οδηγίες, όποιος βήχει και είναι άρρωστος δεν θα βγαίνει καθόλου έξω, αν σας έρθει να βήξετε θα βάζετε το εσωτερικό του αγκώνα σας μπροστά, μην πλησιάζετε άσκοπα ο ένας τον άλλον σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων, μην φιλάτε γνωστούς και συγγενείς, μην ταξιδεύετε σε μέρη με πολλά κρούσματα εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

- να ενημερώνεστε από την αρμόδια επιτροπή του του Υπουργείου Υγείας και τον κ. Τσιόδρα κι όχι από μητροπολίτες και διάφορους τηλεευαγγελιστές.

- μέχρι να τελειώσει αυτή η έκτακτη ανάγκη μην συνωστίζεστε και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις εκκλησίες, μην φιλάτε εικόνες, μην φιλάτε χέρια ιερέων μην κοινωνείτε, με όλους αυτούς τους τρόπους μεταδίδεται ο ιός, προστατεύστε τον εαυτό σας αλλά και τους ιερείς.

- ο ιός μεταλλάχθηκε τυχαία κάπου στην Κίνα, το κάνουν αυτό οι ιοί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, δεν φτιάχτηκε σε εργαστήριο, ούτε τον δημιούργησαν οι αμερικάνοι, ούτε υπάρχει φάρμακο και δεν μας το δίνουν, η κατάσταση είναι σοβαρή φερθείτε αναλόγως

- το ΕΣΥ δοκιμάζεται με τις περικοπές και τα μνημόνια εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια και λειτουργούσε ήδη με πολλές ελλείψεις πριν τον κορωνοϊό χάρη στο φιλότιμο μερικών λίγων γιατρών και νοσηλευτών.

- στην Ελλάδα αυτή την στιγμή υπάρχουν 5 κρεβάτια ΜΕΘ/10000 άτομα δλδ περίπου 550 κρεβάτια για 11 εκατομμύρια Έλληνες και σε αυτά πρέπει να χωρέσουμε όλοι, όχι μόνο αυτοί με τον κορωνοϊό. Στην Ιταλία που είχαν υπερδιπλάσια 12 κρεβάτια ΜΕΘ/10000 άτομα δεν τους έφτασαν ούτε κατά διάνοια.

- μην έρθετε στην Γαύδο για να γλιτώσετε την καραντίνα, φερθείτε όλοι σαν να έχετε τον ιό και προσπαθείτε να μην τον μεταδώσετε γιατί θα καταρρεύσει το ΕΣΥ και μαζί του ο κοινωνικός ιστός και θα γίνουμε όχλος.

- κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο θα κρατήσει αυτή κατάσταση, κάντε λιγάκι υπομονή να δώσουμε χρόνο στους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα και εμβόλια. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά ήδη ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή σε άνθρωπους στην Αμερική για το εμβόλιο, οι Ολλανδοί κατάφεραν βρήκαν το αντίσωμα που θα μπορέσει πιθανόν σύντομα να γίνει φάρμακο, οι Γάλλοι και οι Ιάπωνες βρήκαν κάποια ήδη υπάρχοντα φάρμακα που φαίνεται να βοηθούν σημαντικά.

- κάντε αυτά τα λίγα πράγματα για λίγο καιρό κι όλα θα πάνε καλά

Με αγάπη ο γιατρός σας 19/3/2020”