Συνεργασία αλλιώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία - Τι ορίζουν οι διατάξεις του νόμου για την αποκατάσταση κοινόχρηστου χώρου από αυθαίρετη κατάληψη

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε κοινόχρηστους χώρους, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ζητώντας την συνεργασία των δημοτών σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της πόλης των Χανίων.

Ο κ. Σημανδηράκης στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει οτι η νομοθεσία όσον αφορά την αποκατάσταση κοινόχρηστου χώρου από αυθαίρετη κατάληψη ορίζει οτι ο παραβάτης λαμβάνει από τις αρμόδιες αρχές “να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά (7) ημέρες από την επομένη της επιδόσεως. Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του Δήμου”.

Ο δήμαρχος Χανίων φαίνεται οτι είναι αποφασισμένος για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου και ζητά τη συνεργασία των δημοτών ενώ σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης συνεργεία του δήμου θα επιλαμβάνονται για την αποκατάσταση του δημόσιου χώρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Σημανδηράκη έχει ως εξής:

“Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους συνδημότες μας ότι στο πλαίσιο σεβασμού του δημόσιου χώρου, της προσβασιμότητας και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του νόμου 4483/2017 και του υφιστάμενου κανονισμού παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου, τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθούν οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και του εγκεκριμένου κανονισμού χρήσης του δημόσιου χώρου.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 55 του νόμου 4483/2017 αναφέρεται στην αποκατάσταση κοινόχρηστου χώρου από αυθαίρετη κατάληψη και προβλέπει ότι “Επιδίδεται στον παραβάτη εντολή να άρει την αυθαίρετη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, αφαιρώντας τα κάθε είδους αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν μέσα σε επτά (7) ημέρες από την επομένη της επιδόσεως. Αν ο παραβάτης δεν συμμορφωθεί, τα εν λόγω αντικείμενα απομακρύνονται άμεσα από συνεργείο του Δήμου”.

Είμαστε σίγουροι για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των δημοτών στις διατάξεις του νόμου και του κανονισμού, καθώς ο σεβασμός του δημόσιου χώρου και των κανόνων θα αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του δήμο μας”.

Ο Δήμαρχος Χανίων
Παναγιώτης Σημανδηράκης