Δεν είναι υποχρεωτικό για τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την εξωδικαστική διαδικασία - Μόνο αν η πλειονότητα των πιστωτών δεχθεί να συμμετάσχει και να συμφωνήσει, τότε είναι αναγκασμένοι και οι υπόλοιποι πιστωτές να ακολουθήσουν

Με αφρομή το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων, το οποίο λήγει από την 1η Ιουλίου, μίλησε στην ΕΡΤ, νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, καθώς και για το πώς θα μπουν σε διακανονισμό οφειλών επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία πιο απλοποιημένη αλλά κυρίως ενιαία διαδικασία, «ένα σημείο που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, όπως είπε, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι άλλα ρίσκα λαμβάνει μία επιχείρηση, και ιδίως μια μεγάλη ή μεσαία επιχείρηση, και άλλα ρίσκα λαμβάνει μια πολύ μικρή επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό»

Οι συμβουλές στους οφειλέτες, από την 1η Ιουλίου:

Όμως, πρόσθεσε, δεν είναι υποχρεωτικό για τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την εξωδικαστική διαδικασία. Μόνο αν η πλειονότητα των πιστωτών δεχθεί να συμμετάσχει και να συμφωνήσει, τότε είναι αναγκασμένοι και οι υπόλοιποι πιστωτές να ακολουθήσουν.

Στην περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχθεί τον διακανονισμό, ο οφειλέτης έχει δύο επιλογές:

Ποια τα κριτήρια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

εισοδηματικά κριτήρια

ακίνητη περιουσία

καταθέσεις

Παράληλα, ο νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ τόνισε ότι αν δεν είχε υπάρξει η πανδημία, ενδεχομένως να είχαν βιώσει αρκετοί οφειλέτες δύσκολες στιγμές γιατί είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί, οι οποίοι ανεστάλησαν.

Εκτίμησε δε, ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα από υγειονομικής πλευράς, θα έχει αποτέλεσμα μια άσχημη κατάσταση σε σχέση με τους πλειστηριασμούς», επισημαίνοντας ότι στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται προστασία της κύριας κατοικίας.

Τέλος, υπενθύμισε ότι υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ο οφειλέτης να μπορεί να πληρώνει για 12 χρόνια ένα μίσθωμα για το σπίτι του, το οποίο θα μπορεί να επαναγοράσει μετά από 12 χρόνια στην τρέχουσα τότε τιμή, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ενοίκια που θα έχει δώσει.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο: H Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,9% και επιστρέφει στην κανονικότητα

Αμερικανοί κροίσοι πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους – Διέρρευσαν οι δηλώσεις Μασκ, Μπέζος και άλλων