Μνήμες από το παρελθόν έφεραν στο νου τους, όσοι από τους Έλληνες επισκέφθηκαν σήμερα τον ιστορικό και επιβλητικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σαΐντ.

Εκεί, όπου τους υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νήφωνας, μαζί με τον ιερό κλήρο, πραγματοποιώντας την πανηγυρική και αρχιερατική θεία λειτουργία για το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, στο οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός και το οποίο γιορτάζεται σήμερα ως ημέρα αργίας για την Αίγυπτο.

Ο ναός έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία των Αιγυπτιωτών από το Πορτ Σαΐντ.

Τις ελληνικές αρχές εκπροσώπησε ο Πλωτάρχης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος κ. Άγγελος Κιούσης, ο οποίος είναι και ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος της Ελλάδας στο Πορτ Σαΐντ.

Επίσης, στους αραβόφωνους ορθοδόξους και τους λίγους εναπομείναντες Έλληνες του Πορτ Σαΐντ, προσετέθησαν σήμερα πολλοί άλλοι Αιγυπτιώτες που έφθασαν από την Ηλιούπολη του Καΐρου, με μία εκδρομή – προσκύνημα, που οργάνωσε η Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως με την ευθύνη του Προέδρου της κ. Ζαχαρία Φούμελη.

Έτσι, οι Έλληνες του Καΐρου, της Ηλιούπολης, του Πορτ Σαΐντ, είχαν την ευκαιρία, όχι μόνον να ανάψουν ένα κερί στην αγαπημένη των Αιγυπτιωτών εκκλησία αλλά και να θυμηθούν τα παλιά, τότε που ο ναός έσφυζε από ζωή.

Και όπως τόνιζαν οι παριστάμενοι Αιγυπτιώτες που τίμησαν την εορτή, “οι πολλοί Έλληνες έφυγαν… Όμως, η αγάπη όλων των Πορτ Σαΐντιανών και όλων των Αιγυπτιωτών παρέμεινε ζωντανή στο ναό αυτό που διαλαλεί Ελλάδα και Ορθοδοξία στο κέντρο της περίφημης πόλης του Πορτ Σαΐντ…”

Πηγή: Ν. Κάτσικας, ΑΠΕ-ΜΠΕ