Το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να στείλει την Παρασκευή σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη το ν/σ που θα θέσει σε εφαρμογή το Asset Protection Scheme (APS) για τη μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες

Τις τελευταίες λεπτομέρειες των διατάξεων που θα μετατρέψουν το** σχέδιο «Ηρακλής»** σε νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του τρέχοντος μηνός από τη Βουλή και θα επιτρέψει να «τρέξουν» οι πρώτες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στις αρχές του 2020, επεξεργάζονται τα στελέχη και οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Γιώργου Ζαββού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ, το νομοσχέδιο αναμένεται να σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μεθαύριο, Παρασκευή άνευ απροόπτου, ώστε να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Από τις 10 Οκτωβρίου, όταν η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής», το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς για να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου οι προβλέψεις του σχεδίου που θα «σβήσει» από τους ισολογισμούς των τραπεζών κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό, καθώς το τελικό κείμενο πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν και παράλληλα να είναι ελκυστικό και λειτουργικό για τις τράπεζες.

Επιπλέον, ο κ. Ζαββός και η ομάδα του δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός μηχανισμού εντός του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου όχι μόνο από τις τράπεζες, αλλά κυρίως από τους servicers, δηλαδή τις εταιρίες που θα αναλαμβάνουν τμήματα των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων των τραπεζών με σκοπό να προχωρήσουν σε ανακτήσεις των δανείων. Το ζητούμενο είναι να παρακολουθείται από κοντά η αποτελεσματικότητα των εταιριών αυτών, κάτι που πιθανότατα θα γίνει μέσα από ειδική πλατφόρμα.

Η τελική μορφή του σχεδίου έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον για τις τράπεζες, δεδομένου ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) διαμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι ο δρόμος για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων περνά κατά προτεραιότητα μέσα από τον «Ηρακλή».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank εξέτασε χθες τις προσφορές που έχει δεχθεί η τράπεζα για την πώληση του project Cairo (7,5 δισ. τιτλοποιήσεις ΝPLs) και την πώληση του 80% της FPS. Μολονότι τόσο η προσφορά της Fortress όσο και της Pimco κρίθηκαν ικανοποιητικές, οι τελικές απoφάσεις για την επιλογή μεταξύ των δύο θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., αφού προηγηθεί η ψήφιση του νόμου για τον «Ηρακλή». Η τράπεζα προτίθεται να χρησιμοποιήσει εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο «Ηρακλής» και για τις τρεις τιτλοποιήσεις που προβλέπει ο νόμος (senior, mezzanine, junior), σύμφωνα με ενημέρωση την οποία έκανε χθες η διοίκηση της Eurobank στο Δ.Σ., όπως ανέφερε το ΝΜ.

Το συνολικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων για το σχέδιο «Ηρακλής» προβλέπεται να φθάσει τα 9 δισ. ευρώ για τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior bonds) και προϋπόθεση για να ενεργοποιηθούν θα είναι να πωλούνται το 50+1% των χαμηλότερης διαβάθμισης ομολόγων.

Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, δεν θα απαιτηθεί χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων του Δημοσίου για τις εγγυήσεις, ούτε νέες εκδόσεις ομολόγων, γιατί οι εγγυήσεις αφορούν υψηλού επιπέδου ενεργητικά τα οποία έχουν μεγάλες διασφαλίσεις.