Οι ξενοδόχοι αναζητούν προσωπικό για να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους την περίοδο των εορτών

Για τη χειμερινή σεζόν προετοιμάζεται η Αυστρία. Όσο σημαντική είναι για την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα η περίοδος του καλοκαιριού, άλλο τόσο είναι για την Αυστρία οι ημέρες των εορτών, αλλά και οι μήνες που ακολουθούν, ιδιαίτερα ο Φεβρουάριος.

Εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο απολαμβάνουν τις σύγχρονες πίστες του σκι, αλλά και τη νυχτερινή διασκέδαση μετά το σκι, για την οποία επίσης φημίζεται η χώρα των Άλπεων. Ωστόσο φέτος οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού για τον χειμώνα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστούμε τουλάχιστον 8.000 εποχικά εργαζόμενους, ίσως και 10.000, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σεζόν», δηλώνει σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης η Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ, εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου στο Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο (WKÖ).

Οι λόγοι για την έλλειψη εργαζομένων είναι πολλοί. Κατ΄αρχήν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, πολλοί εγκατέλειψαν το επάγγελμα στη διάρκεια του λόκ-νταουν, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις μετά από πολλούς μήνες απραξίας. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Der Standard, τον Ιούλιο, «μόνο οι έξι στους δέκα εργαζόμενους στον τουρισμό επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μετά την πανδημία». ‘Αλλωστε, τονίζει η Κράους-Βίνκλερ, «η αγορά για τα επαγγέλματα αυτά είναι παγκόσμια, άρα θεωρητικά ο ενδιαφερόμενος έχει μεγάλη ευχέρεια επιλογής ως προς τη χώρα που θέλει να δουλέψει». Για παράδειγμα πολλές φορές ένας εποχικά εργαζόμενος στην Αυστρία προτιμά να συνεχίσει την ίδια δουλειά στη γειτονική Ελβετία, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle