Νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, καταγγέλλει το τουρκικό δίκτυο A TV, αναφέροντας πως το μνημείο έγινε «στόχος αμόρφωτων». Μετά τις καταστροφές στην αυτοκρατορική πύλη, τους τοίχους και τα μάρμαρα, στο στόχαστρο μπήκαν μεταλλικά ελάσματα (εμβλήματα), που διακοσμούν την κεντρική είσοδο.

«Για μια ακόμη φορά η Αγία Σοφία έγινε στόχος αμόρφωτων. Θα θυμάστε πως στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους και στα μάρμαρα. Τώρα λοιπόν εξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά ήταν η αυτοκρατορική πύλη, μετά οι τοίχοι και τα μάρμαρα και τώρα τα εμβλήματα. Κάθε πλευρά της Αγίας Σοφίας είναι ιερή και για αυτό πιθανότατα κάποιος το θεώρησε ως ιερό και το πήρε στο σπίτι του» (μετάφραση : tourkikanea.gr) αναφέρει το ρεπορτάζ του Α TV (χρονικό σημείο μετά το 46:30 στο βίντεο).

Στο ρεπορτάζ μίλησε και ένας πολίτης, που δηλώνει απογοητευμένος για τους βανδαλισμούς που λαμβάνουν μέρος στο μνημείο, το τελευταίο διάστημα : «Με θλίβει πραγματικά να βλέπω την Αγία Σοφία σε αυτή την κατάσταση. Μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα συνέβησαν σε βάρος της. Βλέπω να μην υπάρχει τέλος σε αυτό» τόνισε.

Τον περασμένο Ιούνιο η χρήση μηχανήματος καθαρισμού, που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του μνημείου, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν μάρμαρα στο δάπεδο.

Κλείσιμο

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους, με απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές συνεχίζονται στο μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεξουαλική βία εκτός γηπέδων: Η σκοτεινή πλευρά των άσων της μπάλας

Ο Μαρκ Φλάισμαν, πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού κλαμπ «Studio 54», πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Power Pass: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να δείτε το ποσό της αποζημίωσης

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr