Ανεργία ύψους 13.4% καταγράφει η Τουρκία, με τη λίρα να συνεχίζει την κατρακύλα της και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, ορισμένα άλλα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η TÜİK αναφέρουν ότι:

Ιστορικό χαμηλό για τη τουρκική λίρα

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, η τουρκική λίρα σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό. Η συνεχιζόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος κατά 0,1% στα 7,4558 ανά δολάριο και στα 8,83 ανά ευρώ.

Εκτός από τις πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις με την Ελλάδα, οι επενδυτές αμφισβήτησαν επίσης τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και δεν έδειξαν σημάδια μείωσης.

Η λίρα υποχωρεί έναντι των ξένων νομισμάτων για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά εφικτό, μετά την άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει το στόλο της από την ανατ. Μεσόγειο, και οι αγορές σήμερα «ξύπνησαν» ανήσυχες.