Μετά την κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 5 και 10 ανοιχτά της Κύπρου, η Άγκυρα ανέλαβε δράση.

Η Τουρκία κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη την Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum σε περιοχές που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, έστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ενόχλησή του από τη συμπεριφορά της Λευκωσίας.

Η επιστολή με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι «αποτελεί άλλο ένα από τα πολλά βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολιτική | 01.01.2022 15:17Νίκος Ανδρουλάκης: Βρήκε το φλουρί στη βασιλόπιτα - «Καλά ξεκινήσαμε»Ελλάδα | 01.01.2022 15:00 Ατελείωτη αναμονή για ένα rapid test: Μεγάλες ουρές και σήμερα – Περιμένουν έως και 1,5 ώρα!Βιβλίο | 01.01.2022 14:55Στο μυαλό ξεχωριστών ανθρώπων: 16 νέες μυθιστορηματικές βιογραφίες που αξίζει να διαβάσετε την Πρωτοχρονιά

Στην επιστολή, η Τουρκία τόνισε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της έναντι μονομερών μέτρων που γίνονται στην περιοχή προκειμένου να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα των Τ/Κ.

Στην επιστολή, ο Σινιρλίογλου αναφέρει ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο τεμάχιο 5 προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της».

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έκανε πρωτοχρονιά στο γεωτρύπανο Γιαβούζ στο λιμάνι Φίλιος της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ μπήκε σε «κάψουλα» για να ανέβει στο γεωτρύπανο, στο οποίο άλλαξε χρόνο μαζί με το προσωπικό.

«Ελπίζω την επόμενη χρονιά να είμαι σε θέση να μοιραστώ κι άλλα καλά νέα στην ενέργεια», δήλωσε.